Спортният арбитражен съд в Лозана не уважи жалбата на президента на УЕФА Мишел Платини за прекратяване на наказанието от 90 дни лишаване от право да се занимава с футболна дейност.

Съдът отреди, че санкцията остава в сила и препоръча на ФИФА да не удължава наказанието, тъй като това би било несправедливо ограничаване на достъпа до правосъдие. Според кодекса на комисията по етика на ФИФА дисквалификацията може да бъде удължена с 45 дни при извънредни обстоятелства.

"Удължаване на дисквалификацията с 45 дни би била необоснована и ще ограничи правото на Платини на достъп до правосъдие. Поради тази причина КАС препоръчва на ФИФА да не удължава текущото наказание", се казва в съобщението на КАС.

Наказанието на Платини изтича на 5 януари. Санкцията от 90 дни бе наложена заради нерегламентирано плащане на 2 милиона швейцарски франка от президента на ФИФА Сеп Блатер за извършени от Платини консултантски услуги.

Платини се надяваше КАС да прекрати наказанието и той да може да присъства на жребия за Евро 2016 утре, както и да поднови кампанията си за президентските избори във ФИФА на 26 февруари./БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS