Отборът на Испания се наложи с 5:1 над Македония в първата си квалификация за Евро 2016. Възпитаниците на Висенте дел Боске бяха чувствително по-добрият състав на терена, а головете за европейските шампиони бяха дело на  Серихо Рамос, който се разписа от дузпа, а това бе и първият му гол от 11-метров наказателен удар за националната селекция. След него се разписаха Пако Алкасер, Серхио Бускетс, Давид Силва и Педро. Почетното попадние за Македония бе дело на Агим Ибраими, който се разписа от дузпа.

Това бе четвърта среща между селекциите на Испания и Македония, като балансът на „ла фурия” е повече от положителен. Възпитаниците на Висенте дел Боске вече могат да се похвалят с 4 успеха, като головата разлика е 12 попадения за европейските шампиони, срещу три за югозападните ни съседи.

Висенте дел Боске бе заложил на доста по-различен стартов състав в сравнение с избора му на Мондиала в Бразилия, когато „ла роха” не можа да премине груповата фаза.  На вратата Дел Боске бе избрал Икер Касияс, а пред него играха Хуанфран, Раул Албиол, Серхио Рамос, Жорди Алба, Коке, Серхио Бускетс, Сеск Фабрегас, Давид Силва, Пако Алкасер и Педро Родригес.

Дебют за Испания направи и 19-годишният Мунир, който се превърна в най-младия играч на „ла фурия” след Боян Къртич, който дебютира на 18 години и 13 дни. Мунир се появи като резерва.

В стартовия състав на Македония пък направи впечатление присъствието  на футболиста на Берое Стефан Спировски.

Македония започна срещата доста настървено, като още в 5-ата минута югозападните ни съседи изпълниха по великолепен начин фаул чрез Агим Ибраими. Неговото изпълнение бе опасно, но Икер Касияс се справи вещо със ситуацията и изчисти в корнер. След неговото изпълнение опасността бе преустановена.

Испания Македония

източник: БГНЕС

5 минути по-късно Испания отговори на удара, като Сеск Фабрегас бе в основата на хубаво положение. Бранител на Македония обаче пресече удара на Фабрегас.

Постепенно Испания вдигна още повече оборотите, като само в рамките на 2 минути европейските шампиони отбелязаха два гола.

Първо в 15-ата минута Серхио Рамос реализира дузпа за нарушение срещу Давид Силва в наказателното поле (1:0), а в 17-ата минута Пако Алкасер получи добро подаване от Хуанфран пред вратата, успоредно на голлинията и от близка дистанция се разписа за 2:0.

Испанците проведоха още няколко хубави атаки, но в 28-ата минута македонците върнаха едно попадение, след точно реализирана дузпа. Главният арбитър прецени, че Хуанфран е играл непозволено срещу Анастасиос Сидиропулос при една атака на Македония от ляво и посочи бялата точка. 11-метровият наказателен удар бе изпълнен от Агим Ибраими, който намали на 1:2 след удар в долния ляв ъгъл на вратата на Касияс.

До края на първите 45 минути Сеск Фабрегас бе в основата на още няколко чисти положения, а това го превърна в най-активния играч на „ла фурия” за първото полувреме.

Испания все пак стигна и до трети гол във вратата на Македония до края на първото полувреме. Той падна в даденото 3-минутно продължение на първата част, когато се получи разбъркване в наказателното поле на гостите, топката бе изчистена напред в зоната пред налазателното поле, право на главата на Пако Алкасер, който свали към Серхио Бускетс, а той със силен фронтален удар направи 3:1 и отбеляза първия си гол с фланелката на Испания.

Испания Македония

източник: БГНЕС

В началото на второто полувреме двата състава на бързо си размениха по няколко стойностни атаки, като в 47-ата минута Адис Яхович изпусна златен шанс да отбележи, а в 50-ата минута възпитаниците на Висенте дел Боске покачиха на 4:1. Жорди Алба пусна чудесен пас към Давид Силва, който за разлика от някои предходни ситуации, не допусна грешка и наказа Паковски.

В 67-ата минута Педро получи добро подаване, но така и не успя да се възползва от него.

В 78-ата минута Икер Касияс демонстрира световна класа, като отрази доста застрашителен удар на Агим Ибраими, а с това си спечели заслужените овации на феновете.

Крайният резултат бе оформен в самия финал на срещата чрез Педро, който се възползва от добро подаване на Давид Силва и направи 5:1.

В класирането на Група С Испания е лидер с 3 точки, а съставът на Македония е последен в 0 пункта.