Германия направи поредна крачка към класиране на Евро 2016 във Франция догодина след победа над най-силния си конкурент в квалификациите Полша с 3:1 във Франкфурт. Марио Гьотце се отпуши с два гола, Томас Мюлер вкара още един за победата. 

Поляците обаче се опълчиха здраво и не се отказаха до последния момент, а попадението на Роберт Левандовски преди почивката държеше дълго време интригата жива. Но това не се оказа достатъчно дори за точка. 

Германците така излязоха на върха на своята квалификационна група с 16 точки и изпревариха с две "дружина полска". Двата тима все още са в местата, осигуряващи директни квоти за шампионата, а трети са ирландците с 12 точки. 

Двата тима направиха страхотен мач, а положенията заваляха от самото начало. Още в 6-та минута Карим Белараби се озова на стрелкова позиция в наказателното поле, но изстрелът му не намери целта за много малко. 

А първото попадение в мача дойде малко след това. В 12-та минута Хектор направи двойно подаване с Белараби и след като пак топката попадна у него, я пусна към Томас Мюлер на чиста позиция на няколко метра сам срещу вратата и той без проблем я насочи в мрежата за 1:0. 

Поляците отвърнаха в 17-та минута, когато първо Роберт Левандовски създаде суматоха в наказателното поле на Бундестима, а после Камил Гросицки стреля опасно, но Мануел Нойер беше на мястото си и се справи. 

Но временният напор на "дружина полска" беше набързо пресечен, когато в 19-та минута резултатът стана 2:0. Тогава Марио Гьотце получи хубава топка пред наказателното поле, нахлу в него, финтира страхотно двама защитници и с удар от границата на пеналтерията не остави шанс на Лукаш Фабиански. 

Двата тима понамалиха оборотите след това, а Томас Мюлер имаше възможност пак да се разпише в 35-та минута, но след като се озова сам срещу Фабиански, стреля право в тялото му и изпусна да направи преднината на Германия класическа. 

И малко след това поляците отвърнаха. В 36-та минута Камил Гросицки качи перфектно топката на главата на Роберт Левандовски и той направо разстреля Мануел Нойер, за да намали на 1:2. 

До почивката "дружина полска" показа много вдъхновен футбол и можеше да изравни, но Левандовски на два пъти изпусна страхотни положения, а в продължението на първата част поляците треснаха и греда. Така все пак Германия се оттегли на почивка с преднина от 2:1. 

След подновяването на играта двата тима продължиха да изнасят страхотен спектакъл във Франкфурт. В 57-та минута Марио Гьотце можеше да направи отново преднината на Германия от два гола в 57-та минута, но след като излезе зад защитата на Полша, фалцовият му изстрел срещна гредата. 

Поляците в никакъв случай не се бяха предали и използваха всеки свой шанс. В 60-та минута Кшищоф Мачински можеше да изравни, след като се озова на страхотна позиция, но изстрелът му беше отразен от Нойер. Топката обаче се отклони в тялото на връхлитащия Камил Гросицки, но излезе в аут. 

Германците имаха няколко шанса да удвоят преднината си, но не бяха точни. Интересен шанс имаше Матс Хумелс в 72-та минута, когато с глава стреля от вратарското поле, но Фабиански закова топката на голлинията. 

Упоритостта на германците се отплати в 82-та минута. Тогава Марио Гьотце проби по фланга и нахлу, пусна към Томас Мюлер, чийто удар беше отразен с крак от Фабиански. Връхлитащият Гьотце обаче беше на място, за да се разпише за 3:1 и да убие интригата. 

До края темпото поспадна и положенията пред двете врати не бяха толкова много. В крайна сметка това се оказа достатъчно за трите точки за Бундестима, който е само на крачка и от класирането на теория за Евро 2016. 

Сериозна битка в тази група изглежда обаче ще се разрази за третата позиция. Досега на нея беше Шотландия, но загуби неочаквано в ранния мач от аутсайдера Грузия в Тбилиси с 0:1. 

Валери Казаишвили отбеляза единственото попадение още в 38-та минута след страхотна асистенция на Леван Мчелидзе. Шотландците така и не можаха да намерят отговор и дори не можаха да стрелят точно към вратата цял мач, затова логично паднаха и отстъпиха третата позиция за бараж на Ирландия. 

Островитяните се справиха без особени проблеми с абсолютния аутсайдер Гибралтар като гост с 4:0. За пореден път герой беше капитанът Роби Кийн, който вкара два гола веднага след почивката. Преди това Сайръс Кристи в 27-та минута беше открил, а след това Шейн Лонг само оформи резултата. 

След подновяването на играта в 49-та и 51-та минути от дузпи Кийн вкара два бързи гола и подпечата успеха на Ирландия. Така той събра общо 67 попадения и продължава да е действащият футболист с най-много отбелязани голове за национален отбор в света. Шейн Лонг само се разписа за 4:0 в 79-та минута за крайния резултат. 

"Детелините" събраха 12 точки и въпреки че едва ли ще могат да се намесят в битката за директните квоти, уверено държи третата позиция и ще води интересна битка с Шотландия за нея.