Съвсем според очакванията, Англия разгроми с 5:0 футболното джудже Сан Марино в своя втори мач от група Е на европейските квалификации.

„Трите лъва“ имаха тотално преимущество през целия мач и можеха да реализират дори повече голове.

Те обаче трябваше да почакат 25 минути до първото си попадение в мача. Джеймс Милнър центрира от корнер и намери перфектно Фил Ягиелка, който с глава засече за 1:0.

В самия край на първото полувреме домакините получиха право да изпълнят дузпа за нарушение на Анди Селва в наказателното поле. Зад топката застана Уейн Рууни, който не сбърка и така прати отборите на почивка при удвоен аванс за островитяните.

Малко след подновяването на играта партньорът на Рууни в атака Дани Уелбек също записа името си сред голмайсторите. Уелбек получи пас от съотборника си в Арсенал Алекс Окслейд-Чембърлейн и с удар от наказателното поле вкара за 3:0.

В следващите минути самият Окслейд-Чембърлейн пропусна две добри възможности, а гол на Адам Лалана не бе зачетен заради засада. Алдо Симончини се отчете с още няколко спасявания преди в 72-ата минута Андрос Таунзенд да вкара за 4:0 със страхотен изстрел в долния десен ъгъл.

4 минути по-късно крайното 5:0 бе оформено от Алесандро Дела Вале, който си отбеляза нещастен автогол. Таунзенд бе близо до втори гол, но изстрелът му бе избит от бранител на гостите от голлинията.

В същото време в друг мач от групата, Словения победи Швейцария с 1:0. В герой за словенците се превърна бившият нападател на Литекс Миливое Новакович, който в 79-ата минута от дузпа реализира единствения гол в мача. Гостите от Швейцария бяха по-добрият отбор на терена като имаха осезаемо преимущество във владеенето на топката и създадоха доста повече голови ситуация. Те обаче не материализираха предимството си, а голът на Новакович се оказа единствен в двубоя.

Новакович реализира победния гол от дузпа

източник: БГНЕС

В третия мач от група Е домакините от Литва се наложиха също минимално с 1:0 срещу Естония. Във Вилнюс мачът бе равностоен, но литовците стигнаха до успеха, благодарение на гол на Саулиус Миколиунас в 76-ата минута. Гостите завършиха мача с човек по-малко заради втори жълт картон на Каласте в 86-ата минута.

Класиране в група Е:

1. Англия 6 точки

2. Литва 6

3. Естония 3

4. Словения 3

5. Швейцария 0

6. Сан Марино 0