Фантастичното съживяване на Турция в евроквалификациите завърши с истински фойерверк и победа 1:0 над Исландия, който подпечата визата на южните ни съседи за финалите във Франция идното лято.

Турците изковаха важните три точки с попадение на Селчук Инан в 89-ата минута, а още по-впечатляващото е, че в последните 10 минути те играха с човек по-малко заради глупават проява на Гьокхан Тьоре. Въпреки това играчите на Фатих Терим не се отказаха нито за миг и стигнаха да инфарктния завършек.

Той обаче нямаше да бъде факт и без победата на Казахстан над Латвия с 0:1. Тя помогна на казахстанците да излязат на предпоследното място в групата и по този начин при класирането между третите отбори за Турция се броиха двете победи над този съперник вместо хиксовете срещу Латвия.

На стадион „Коня Бююкшехир“ домакините започнаха много надъхано и в 18-ата минута Огузан Озякуп отправи истиниски снаряд от границата на наказателното поле, който прелетя опасно близо до лявата греда.

Защитата на Исландия се държеше на ниво и турците не се свеняха да опитват далечни удари. В 29-ата Волкан Шен отправи много тежък шут от дистанция, а топката профуча на сантиметри покрай целта.

В по-голямата си част мачът беше истинска битка, а домакините изтръпнаха в 74-ата минута, когато Колбейн Сигторсон получи около точката на дузпата. Нападателят скочи високо и стреля с глава, но не можа да намери очертанията на вратата.

Четири минути по-късно Гьокан Тьоре бе изгонен от съдията с директен червен картон заради груб фаул срещу съперник.

Въпреки това минутка преди изтичането на редовното време Селчук Инан подсигури трите точки с гол от пряк свободен удар. Халфът изпрати топката с перфектна парабола точно до лявата греда извън обсега на стража Огмундур Кристинсон.

 

Група А, крайно класиране:

1. Чехия 22 т.

2. Исландия 20 т.

3. Турция 18 т.

4. Холандия 13 т.

5. Казахстан 5 т.

6. Латвия 5 т.

Класиране измежду всички трети отбори (без група I):

1. Турция 16 т.

2. Унгария 15 т.

3. Урайна 13 т.

4. Норвегия 13 т.

5. Дания 12 т.

6. Швеция 12 т.

7. Ирландия 12 т.

8. Босна и Херцеговина 11 т.

9. Словения 10 т.