По традиция българският футболен шампионат се развива паралелно в две направления – играта на терена и играта извън него. През годините тези две паралелни реалности вървят ръка за ръка къде явно, къде по-тайно. Преди 3 години Стойчо Младенов къде умишлено, къде случайно кръсти този особен поглед върху футбола „директива“. През зимата на 2012 година Младенов заяви, че има директива Левски да стане шампион. Малко по-късно шампион стана Лудогорец. От тогава Младенов не е използвал израза „директива“, но той се превърна в нарицателно за сигналите, които идват най-вече от „Българска армия“.

Този сезон сигналите започнаха с „директивата“ на ЦСКА да бъдат показвани повече жълти картони. Сега на „Българска армия“ съзряха още една конспирация и тя е в определянето на програмата и насрочването на дербито с Лудогорец за ден петък от 17:45. Мачът се пада няколко дни преди домакинството на шампионите срещу Ливърпул, а тази среща, при добро стечение на обстоятелствата, може да се окаже решителна за Лудогорец.

В ЦСКА обаче гледат от своята камбанария и естествено изразиха своята гледна точка по въпроса. И Александър Томов и Александър Тодоров нападнаха БФС и обявиха, че това е подигравка с феновете на ЦСКА, които няма как да са на стадиона. Стойчо Младенов отправи само намек.

Нека обаче погледнем истината в очите. И ЦСКА, и Лудогорец гонят своите интереси. Разградчани искат повече време за възстановяване между мачовете с ЦСКА и Ливърпул.„Червените“ пък искат само и единствено спортно-техническа изгода от евентуален мач, който да се играе в събота или неделя. Да! Спортно-техническа, защото определението„заради феновете“ увисва със страшна сила на база няколко факта от преди години.

Годината е 2011, месецът отново е ноември, предстои първия сблъсък на ЦСКА срещу Лудогорец отново на стадион „Българска армия“. По ирония на съдбата ситуацията е почти идентична. Двата отбора са се захапали в битка за първото място, а при победа ЦСКА ще дръпне с едни гърди напред. В БФС се получава искане мачът да бъде преместен от неделя за понеделник от 16 часа. Искането идва от страна на ЦСКА и е подписано от Венци Живков. Какви са мотивите? Те са меко казано странни. „Червените“ искат по-дълго възстановяване на футболистите от мач за Купата на България срещу Славия, който се играе в ден сряда преди двубоя с Лудогорец. Има и втори мотив, цитирам: Налага се да се съобразим и с повишения зрителски интерес към тази футболна среща, което я прави по-удобна за провеждане в понеделник, когато не се играят мачове от другите европейски първенства. Трябва да отбележим, че ЦСКА е отправил запитване до Лудогорец дали приемат промяната и разградчани се съобразяват с желанието на ЦСКА. В БФС изместват мача, но го насрочват за 18, а не за 16 часа, както „червените“ искат.

На база това обаче трябва да се запитаме няколко неща:

1. Петък по-работен ден ли е от понеделник?

2. 18 часа (или искания от ЦСКА тогава 16 часа) по-удобен час ли е за феновете от 17:45, за когато е насрочен мачът тази година?

3. Може би най-важното! Ако всичко се прави заради публиката е много лесно да се провери колко запалянковци на ЦСКА е имало на стадиона в ден понеделник срещу Лудогорец и преди няколко дни в удобен ден и час – събота срещу Литекс. Статистиката е категорична – разлика няма и ако има то повече фенове на стадиона е имало през ноемврийския понеделник на 2011 година.

Естествено трябва да направим и важно уточнение - в двата случая ЦСКА има различно ръководство и различен треньор със сигурност с различно мислене. Феновете обаче са едни и същи.

И в заключение. Ясно е, че битката на терена е важна за спечелването на титлата. Също е ясно, че битката извън терена отново ще бъде ожесточена и тепърва ще очакваме реплики по различни направления. Също така обаче е ясно, че БФС винаги се е съобразявал с участниците в евротурнирите. Съобразявал се е с Левски, ЦСКА, Литекс и другите тимов, които са представяли България в Европа. Всички те са играли мачове в петък и понеделник, за да имат повече почивка, когато играят важните си мачове в Европа. Това не е прецедент, но явно насаждането на „директива“ е най-удобно.