Женският национален отбор на Холандия по волейбол остана без треньор след като Джейми Морисън беше освободен от поста си. 

След незадоволителните резултати на отбора през 2019 година, Холандската Волейболна Асоциация реши да се раздели с американския специалист. От централата съобщиха, че скоро ще бъде назначен нов треньор, който ще води „оранжевите“ на континенталната олимпийска квалификация през януари, на която домакин ще бъде точно Холандия. 

38-годишният Морисън пое „лалетата“ през февруари 2017 година, като наследи на този пост, италианеца Джовани Гуидети.  

Американският треньор постигна забележителни резултати за своите 2 години начело на Холандия. Той изведе отбора от ниската земя до класиране за финалите на лигата на нациите, като направи това два пъти. Спечели сребърен медал на европейското първенство през 2017 година. И четвърто място на световното първенство през 2018 година. Това четвърто място бе най-доброто постижение на холандките до момента постигнато на шампионат на планетата.

Но холандската Асоциация смята, че целите през тази година не са постигнати. „Лалетата“ не получиха директна виза за Токио, като загубиха решаващата битка от Италия. Холандките бяха елиминирани на четвъртфинал на Евроволей 2019, като отстъпиха от Турция. А на Световната Купа, която приключи преди няколко дни Холандия допусна 6 загуби, и завърши на осма позиция в крайното класиране.

Автор: Дидо Калинков