Големият успех, който сътвори Александър Лазаров в квалификациите на Sofia Open 2019, ще изстреля като ракета българина в световната ранглиста на АТР.

За преодоляването на двата кръга на квалификациите Лазаров получава 12 точки, с които директно влиза в топ 500 на класацията. След 7 дни той трябва да бъде около 490-о място. А при евентуална вече супер сензационна победа над Фернандо Вердаско ще вземе още 20 точки.

За Лазаров това ще бъде рекордно място в ранглистата, в която досега най-доброто му постижение бе №541 от септември 2017.

В момента 21-годишният талант няма позиция в ранглистата, а причината се крие в структурните промени, които бяха направени за началото на 2019-а година. Според тях точките от Фючърс турнирите, на които Лазаров е изградил своя актив, отпадат от АТР ранглистата и вместо това влизат в ITF класацията, която пък дава евентуално право на по-високо ранкираните в нея да играят в основната схема на Чалънджър турнири.

Така в началото на годината изведнъж в АТР ранглистата останаха само трима българи - Григор Димитров, Димитър Кузманов и Александър Лазов, които могат да се похвалят с точки, спечелени на турнири от по-висока категория.

Сега към тях ще се присъедини и Лазаров, който с 12-те си точки ще бъде ракета №4 на България. Той бе на тази позиция сред българите и преди промените.

След два спасени мачбола: Приказката на Алекс Лазаров на Sofia Open продължава!

Алекс Лазаров: Не знам дали сънувам, мислех да се отказвам, а сега ще играя с идола си