Джак Дрейпър има шанс да запише името си в историята на тениса във Великобритания по време на Sofia Open 2023. 21-годишният англичанин излиза днес в първия полуфинал на българския турнир от категория АТР 250 срещу германеца Ян-Ленард Щруф и при победа ще се превърне в най-младия британски финалист в турнир от веригата на професионалната асоциация след сър Анди Мъри. Легендарният шотландец се класира за своя първи финал, когато също беше на 21 – на „Мастърс“ в Маями през 2009 г.

От своя страна 33-годишният Щруф преследва четвъртия финал в кариерата си и трети през 2023 г., след като вече игра за титлите на „Мастърс“ в Мадрид през май и на АТР 250 в Щутгарт през юни. Той има финал и на АТР 250 в Мюнхен през 2021 г., но все още не е извоювал дебютния си трофей.

За другото място във финала на Sofia Open 2023 ще спорят Павел Котов (24 г.) и Адриан Манарино (35 г.). Играещият под неутрален флаг руснак търси втори пореден финал, след като стигна до последния мач и на АТР 250 в Стокхолм в края на октомври – загубен от Гаел Монфис.

Сега на пътя му застава друг французин, който е най-опитният и най-титулуваният сред всички в Топ 4 в София. Манарино има четири титли от общо 14 изиграни финала в кариерата си, включително спечелени два от три мача за трофеи тази година – на АТР 250 в Нюпорт през юли и на АТР 250 в Астана през септември.

Полуфиналът между Джак Дрейпър и Ян-Ленард Щруф ще започне не преди 16:00 ч., а този между Павел Котов и Адриан Манарино – не преди 18:00 ч. Това ще са първи мачове между тези противници в тура на АТР.

Днешната програма в „Арена София“ започва още в 12:00 ч., за когато е насрочен първият полуфинал от схемата на двойки на Sofia Open 2023 – между Ариел Бехар/Адам Павлашек и Джулиън Кеш/Никола Мектич. Веднага след края му за място във финала на каре ще спорят дуетите Гонсало Ескобар/Александър Недовесов и Макс Пърсел/Джон-Патрик Смит.