Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев връчи купата на победителя в тенис турнира Sofia Open 2023 Адриан Манарино. 35-годишният французин надви на финала Джак Дрейпър от Великобритания в три сета.

"Поздравявам финалистите и всички тенисисти, които взеха участие в турнира. Те направиха изминалата седмица истински празник за любителите на тениса. Благодаря на ATP за възможността и доверието да проведем Sofia Open в България. Сигурен съм, че много деца са се влюбили в този спорт и сега ще грабнат тенис ракетите по примера на големите играчи тук", каза Илиев.

Министърът на младежта и спорта изказа благодарността си към организаторите и всички, които са допринесли за успешното провеждане на турнира. "Знаете, че всичко се случи в последния момент, но тези хора се справиха и заслужават поздравления. Надявам се да имаме отново възможността да сме домакини на това прекрасно събитие", допълни той.

Министърът на туризма Зарица Динкова пък заяви, че България се утвърждава като ключова спортна дестинация, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма. Динкова отбеляза, че министерството е сигурен и надежден партньор при провеждането на редица световни спортни събития. "Международният турнир дава възможност на София, а и България, да се превърнат в дестинация на световния тенис елит. По този начин привличаме туристи, които могат да се запознаят с културата, различните туристически обекти и атракции, които предлага столицата ни", каза тя.

За финала на осмото издание на Sofia Open специален гост на Българската федерация по тенис беше американският посланик в София Кенет Мертен. Негово превъзходителство и съпругата му Сюзън Мертен бяха настанени в ложата заедно с президента на БФТ Стефан Цветков. Посланик Мертен акцентира върху приятелските отношения между САЩ и България и за възможността тенисът да бъде още един инструмент за укрепването им.

Сред ВИП гостите в "Арена София", освен Илиев и Динкова, бяха заместникът на спортния министър - професор Даниела Дашева, а от страна на организаторите в ложите седнаха също вицепрезидентът на БФТ Мариана Печеян, както и турнирният директор Орлин Станойчев. Своето заслужено място зае и легендата на българския тенис Магдалена Малеева.