Британецът Джак Дрейпър е първият финалист на тенис турнира Sofia Open, който се провежда в "Арена София" в столицата.

В полуфиналите Дрейпър се наложи с 6:3, 6:4 над германеца Ян-Ленард Щруф за час и 25 минути игра и продължава серията си в София без загубен сет.

За 21-годишния левичар това е първи финал в кариерата в турнири под егидата на АТП. Той постигна и деветия си пореден успех, след като през миналата седмица спечели "Чалънджър" в Бергамо. 

В първия сет поставеният под номер 3 Щруф започна с пробив за 2:1 гейма, но Дрейпър отговори по подобаващ начин, печелейки следващите четири гейма.

Това позволи на британеца да отвори аванс от 5:2 гейма и спокойно да затвори първия сет.

В първата половина на втория сет и двамата тенисисти имаха възможности да направят пробив, но такъв не бе реализиран. 

В седмия гейм обаче Дрейпър стигна до нова възможност и този път успя да я реализира. Този брейк направи и разликата между двамата, като британецът затвори мача с ас, който бе десети за него в срещата.

Във финала в събота Джак Дрейпър ще играе с победителя от втория полуфинал, в който се срещат поставения под номер 2 в схемата Адриан Манарино от Франция и Павел Котов от Русия.

"Не сервирах добре в първия сет, а той постоянно ме натискаше със сервиса. За мен бе важно да запазя ритъма си, за да се спрява. Опитвах да продължа напред през цялото време, без значение от трудностите, които срещах. Радвам се, че съм най-младият британец след Анди Мъри, достигнал до финал на АТП турнир. Анди е страхотен играч и се надявам някога на постигна неговите успехи", каза в интервюто на корта Дрейпър след успеха си./БТА