Джак Дрейпър е първият финалист на Sofia Open 2023. Британецът се разправи с Ян-Ленард Щруф в „Арена София“. Роденият в Сътън тенисист призна, че в момента се наслаждава на най-добрия си тенис, който го отведе и до мач за трофея. По този начин той стана най-младият финалист от Великобритания от 2009 година насам, когато същото направи Анди Мъри.

„Ще бъде много трудно на финала“, призна Дрейпър.

„И Манарино, и Котов са нестандартни тенисисти със своите силни качества. Радвам се, че ме сравнявате с Анди Мъри и Джокович, ще се постарая да бъда на ниво и на финала“.

Световният №82 навъртя 9 поредни победи от Бергамо насам и призна, че се чувства в отлична форма. „Играя най-добрия си тенис от много време насам. Радвам се, че нямам контузии. Чувствам се добре и се радвам, че работата ми в тренировките се отразява положително и на корта. Това е отборен успех, защото заедно с моя екип извършваме много работа. Тренирам много с моя треньор. В началото на седмицата се чувствах добре. Чувствам тялото си много добре психически и физически“.

Запитан за атмосферата в София и прекарването у нас, той призна:

„Идвах и миналата година, но имах остър вирус и отпаднах от схемата. Тази година е невероятна за мен. Благодарен съм, че феновете ме подкрепят тук. Виждам много млади хора в залата, чувствам се отлично. Тяхната подкрепа е вдъхновяваща. Напомня ми на времето, в което аз бях на трибуните и гледах другите. Организацията също е на много добро ниво, въпреки краткото време, което имаха. Нямах възможност все още да опитам вашата кухня, храня се с това, което се сервира за останалите тенисисти, но пък е по-хубаво от това, което ядем в Англия. Имах възможност миналата седмица да бъда в Италия, надявам се и тук да имам време да опитам нещо“.

За финал той бе запитан за младото поколение в тениса, което продължава да превзема челните места в ранглистата, сред които Карлос Алкарас и Яник Синер.

 „Разбира се, че са вдъхновение и мотивация. Играчи като Алкарас, Синер, Руне мотивират останалите, дори леко ревнувам, тъй като заради контузии нямах възможност известно време да играя. Надявам се догодина да бъда на същото място, на което са те сега“.