Александър Лазаров продължава по невероятен начин своята красива приказка на Sofia Open 2019! Българинът вече е в основната схема на турнира след втора победа в квалификациите! А как само дойде тази победа...7:6(6), 3:6, 7:5 след два спасени мачбола в края на мача срещу №154 в света Лука Вани!

Лазаров отново демонстрира забележителна психическа устойчивост и великолепна игра, с която успя да победи втори пореден съперник от топ 160 на света, въпреки че самият той към момента няма място в АТР ранглистата заради новите правила. Това обаче няма да трае дълго. С класирането си за основната схема Лазаров си осигурява 12 точки за АТР класацията, както и 5285 долара от наградния фонд.

Само до преди ден нито един българин извън Григор Димитров не бе печелил двубой на сингъл в историята на турнира, но 21-годишният талант го направи по възможно най-невероятния начин. По-възрастният с 12 години Вани сервираше за мача при 5:4 в третия сет, а при 40:15 мачът изглеждаше приключил. Не и според Лазаров! Той отрази двата мачбола, върна пробива, а оттам насетне нямаше какво да го спре за удоволствие на феновете в "Арена Армеец"!

В хода на целия двубой Алекс отново демонстрира силния си сервис, както и качествата на ударите си от дъното на корта. В решителните моменти обаче Лазаров демонстрираше огромно хладнокръвие и класа, довела го до най-големия успех в кариерата му.

LAP.bg
33 снимки

И в трите сета Вани пробиваше в началото. В първия Алекс се съвзе бързо, върна пробива за 4:4, след което бе отличен в тайбрека. Във втория нивото на българина спадна и това доведе и до втори пробив за италианеца, който само преди няколко седмици бе на път да победи Пабло Кареньо Буста на Аустрелиън Оупън, допускайки обрат от 2:0 сета. Лазаров върна единия, но за повече нямаше време. 

Голямата драма обаче бе запазена за третия сет. След пробив за Вани още в първия гейм Лазаров влезе много трудно в сета. Отново обаче постепенно нивото се вдигаше и това доведе до изравняване при 3:3. В деветия гейм Лазаров допусна пробив на 0 и изглеждаше, че нервите взимат връх в самия край.  Само че това изобщо не бе така. Последваха три гейма в полза на българина и място в основната схема! Така в нея ще има трима родни представители като Лазаров се присъединява към Димитър Кузманов и Адриан Андреев.

В първия кръг пък Лазаров ще има изпитание от друго измерение, тъй като негов съперник ще бъде №6 в схемата и №26 в света Фернандо Вердаско.

Ето и подробно развитие на мача:

Трети сет 7:5

7:5 Невероятният обрат е факт! Прекрасен гейм за Алекс, няколко грешки на Вани и невероятният успех е факт!

6:5 Нов гейм за Лазаров, който е на гребена на вълната и сега ще накара съперника да сервира за оставане в мача. 

5:5 Пробивът е върнат след спасени два мачбола! Вани поведе с 40:15 и двубоят изглеждаше към своя край, само че Лазаров имаше други планове. Ключов бе първият мачбол, при който разиграването бе продължително, премина през преимущество и на двамата, но завърши в полза на българина. След това емоциите сякаш повлияха на по-опитните, който направи серия от грешки от форхенд.

4:5 Пробив! За съжаление в решителния момент напрежението взе връх у младия българин. Две двойни грешки се оказаха в повече и Вани получава шанс да сервира за мача.

4:4 Гейм на 0 за Вани.

4:3 Лазаров изглежда вдъхновен и печели гейма на 15.

3:3 Пробивът е върнат и Лазаров е обратно в играта! Много търпелива игра доведе до 15:30, след което прекрасно излизане на мрежата доведе до печеливш уинър от бекхенд воле. Още първият брейкбол бе материализиран с хладнокръвна игра и изчакване грешка на съперника.

2:3 Борбата продължава. Стигна се до 30:30, но с два перфектни сервиса геймът приключи.

1:3 Нов бърз гейм за италианеца.

1:2 Лазаров успява да спре серията на съперника. Нервен гейм, в който обаче Алекс показа характер и така запазва пасива си само един пробив.

0:2 Вани печели и собственото си подаване след гейм на 30.

0:1 Пробив за Вани! Ужасно начало на решителната част. Серия от непредизвикани грешки от ракетата на Лазаров и пробив на 0.

Втори сет 6:3

3:6 Сет за Вани! Майсторска къса за 40:15 осигури два сетбола на италианеца, който реализира още първия с качествен бекхенд по правата.

3:5 Гейм на 0 за Лазаров след бомби от над 200 км/ч от сервис.

2:5 Един от двата пробива е върнат! С оглед на наближаващия край на сета Лазаров показа най-добрия си тенис от края на първата част, постигна няколко уинъра и достигна до 15:40. Вани отрази двата брейкбола, но българинът си осигури още един като при него италианецът сбърка.

1:5 Втори пробив за Вани! Първият сервис не работеше, а дълбоките ретури на Вани затрудняваха Лазаров. Грешка от слайс бекхенд доведе до пробив на 15.

1:4 Хубав гейм за Лазаров, който не бе далеч от връщане на пробив. С агресивна игра още от ретур стигна до 30:30, а след това топка с малко в аут му коства шанса за пробив. Ас на Вани сложи край на гейма.

1:3 Първи гейм за Лазаров във втория сет. Вани стигна до 30:30 след великолепно деми воле на мрежата, но пък Лазаров отвърна с изключителен минаващ, след който довърши започнатото.

0:3 Пробивът е затвърден с гейм на 30.

0:2 Пробив за италианеца! Лазаров водеше с 40:30, но Вани се възползва от няколко непредизвикани грешки от слайс бекхенд и така отново Вани е този, който има пробив аванс в началото на сета.

0:1 Вани започва позитивно след разочарованието от края на първата част.

Първи сет 7:6(6)

7:6(6) Сет за Лазаров! Младият българин отново показа голяма класа в решителните моменти. Вани се пропука първи с непредизвикана грешка от форхенд, която донесе аванс от 4:2 за Лазаров. Българинът продължи да използва качеството началните си удари и така при 6:3 стигна до три сетбола. И трите обаче бяха заличени като при единствения на сервис на Лазаров съперникът имаше късмет с докосване до мрежата, след което Алекс сбърка от движение. 

И това обаче не пропуска родният тенисист, който си осигури четвърти сетбол. При него слайс бекхендите на Лазаров доведоха до грешка на италианеца и край на сета!

6:6 Геймът започна много позитивно, ретур уинър и щастливо докосване на мрежата доведоха до 15:30, но оттам насетне сервисът на Вани влезе в употреба.

6:5 Серия от хубави първи сервиси и нов комфортно спечелен гейм. Вани ще сервира за втори път за оставане в сета.

5:5 При 30:30 Лазаров бе на два точки от успеха в сета, но Вани използваше добре сервиса си в решителния момент.

5:4 Серията от геймове за българина продължава. В този имаше няколко изключителни отигравания от ракетата на Лазаров, чиято увереност е видима.

4:4 Пробивът е върнат! Прекрасен гейм за Лазаров. В неговото начало той демонстрира отлична защита, а с агресивен бекхенд по правата стигна до 30:40. Вани се спраси с ас на втори сервис, но разколебаването му бе видимо. Това доведе до още два брейкбола и в крайна сметка няколко прекрасни бекхенда при третия накараха Вани да изпрати топката в аут.

3:4 Първият сервис влиза и това позволява на българина да спечеле лесен гейм.

2:4 Агресивна игра на ретур от Лазаров в този гейм, но все Вани го печели комфортно.

2:3 Втори гейм за българина, който стигна до няколко бързи точки.

1:3 Италианецът затвърждава пробива главно благодарение на постояно влизащия си първи сервис. Гейм на 15.

1:2 Пробив на 0 за Вани! Италианецът направи няколко успешни минаващи, а форхенд в аут на Алекс доведе до брейка.

1:1 Лазаров стигна до 30:30, но два хубави сервиса на Вани му донесоха успеха.

1:0 Чудесно начало - сервис гейм на 0 за Лазаров, който използва по най-добрия начин началния си удар.