Дани Валверду - това е човекът, който успя да овладее потенциала на Григор Димитров и да го пренесе в успешна игра на корта. Вече близо година и половината българинът работи с венецуелеца и под неговото ръководство стигна от №40 в света до третото място.

Това накара и официалният сайт на АТР да направи материал, озаглавен: "Защо Димитров и Валверду са перфектният тандем", в който и двамата говорят за своето партньорство.

Акцентира се върху факта, че преди появата на Валверду Димитров сякаш не знаеше какво да прави с всички опции, които разнообразната му игра предлага на корта. Но младият специалист опрости играта на българина и го поведе към пътя нагоре. "Имаме страхотна връзка. Виждаме тениса по един и същ начин. Имаме връзка и оценяваме развитието на годината", заяви Димитров.

Гришо разкри рецептата на успеха и е уверен в себе си

Самият Валверду пък е много горд от начина, по който неговият възпитаник успява да се справи с напрежението в трудни моменти.

"Димитров се бореше с нервите, особено във финала (в Лондон), и намери начин да победи. Когато Димитров е концентриран, той играе на много високо ниво, но работихме върху това да се справя и в тези дни, в които не е в зоната. На финала бе въпрос на воля и Григор отговори на този въпрос."

Григор демонстрира положителното отношение в трудните моменти и това се вижда от статистиката през годината - 17:10 в тайбрек сетове, 8:5 срещу играчи от топ 10 и 4:1 във финали.

"След година и половина, Димитров е възприемчив като в деня, в който започнахме", радва се Валверду. "Той се откри пред мен във времето, споделя ми своите виждания и амбиции. За мен е важно да му обясня защо правим определени неща, защо тренираме осем часа на ден. Държа на постигането на краткосрочните цели и на анализа на представянето след турнирите."

Треньорът поставя акцент към подхода към мачовете. Докато Димитров е по-страстен, Валверду е по-прагматичен. Целта е да се намери баланса, в който Григор да комбинира своята емоционалност с практичния подход към победна формула.

Дани Валверду

източник: LAP.bg

"Тенисът е начин на живот. Човекът, който си извън корта трябва дабъде същият човек, който се появява в решителните моменти на мача. Играчът, който виждаме при 6:3, 2:0 може да реагира различно в ситуация при 5:50, 40/40. По време на решителните моменти този играчи може да бъде раздразнен или смутен. Играчът, който приема нещата по правилния начин е този, който е свикнал, който има манталитета и рутината да се чувства комфортно под напрежение. В тези моменти помага времето, което влагаме извън корта."

Гришо пак благодари и каза: Това е отборна победа

Философията на Валверду е ясна - концентрация на и извън корта, минимални външни разсейвания. Освен това екипът на Григор е екип и извън работа и прави всичко заедно.

"По отношение на отбора направихме така, че да държим нещата в едно ядро. Искаме да задържим фокуса върху важното и да избягваме ненужните разсейвания. Разбира се, правим забавни неща извън корта, но ги правим като отбор. Опитваме се да държим нещата леки и спокойни около Григор, но в същото време се опитваме да се дистанцираме от хора и неща, които могат да го разсеят от важното. Ако искаш да играеш добре, не може мислите ти да са другаде. Логично, добрите резултати на корта правят задачата да мислиш за играта по-лесна."

Според Валверду Григор винаги е бил топ играч, просто е трябвало да "събере пъзела" в играта си: "Той винаги е бил на най-високо ниво, но в тениса има повече от това да се представяш добре в турнирите. Всекидневната отдаденост, тренировките и желанието да се подобряваш - всичко трябва да е налице и за Григор е така."

Относно голямата победа в Лондон, специалистът коментира: "Това е много емоционална победа. Димитров си поставя високи цели. Може би като отбор отидохме в Лондон с надежди за добро представяне, но той имаше по-високи очаквания."

Валверду се върна и към началото на сезона и драматичната загуба от Рафаел Надал на Аустрелиън Оупън, която според него е била ключова: "Загуба като тази на Григор от Надал в Австралия може да рани играча. Григор все още страда малко. Той бе близо до първия си финал (от Големия шлем), така че е трудно да го приеме. Григор играеше най-добрият си тенис и пак не му достигна малко. Но превърнахме загубата в нещо положително. Помогна ни в големите мачове нататък през годината. Видяхме го в Лондон: Григор започна турнира с много напрежение, но успя да овладее нервите. Така че загубата от Надал ни помогна в това отношение."

Валверду подчерта и влиянието на Надал върху Димитров по време на общата им подготовка в хода на сезона в академията на Матадора в Майорка. "Григор видя как Рафа действа на и извън корта. Имам добра връзка с Надал и прецених, че неговият професионализъм и поведение ще помогнат на Григор. Да види Надал не само като тенисист, а и като човек и неговата формула за успех в последните 15 години. Това отвори очите на Димитров."

И след големите успехи през 2017, на хоризонта вече е 2018, в която ключово ще бъде Григор да запази желанието за подобрение. Защото според Валверду има още много работа, ако българинът иска да продължи да изкачва върховете на тениса.

"Ще ни трябва много здрава работа, за да продължим израстването и да се състезаваме на най-високо ниво докато задържаме високото място в ранглистата. Конкуренцията през 2018 ще бъде по-свирепа. Много топ играчи ще се завърнат след контузия. За щастие, удовлетвореността няма да бъде проблем за Григор. На него му хареса да побеждава. Работи здраво извън корта, представяй се добре на него и се радвай на наградите - това ще го държи гладен."

А ако всички в България бяха Григор Димитров...

Григор Димитров и Даниел Валверду

източник: Lap.bg, Илиан Телкеджиев