Българската тенис звезда Григор Димитров продължава да се забавлява когато чуе да го сравняват с Роджър Федерер. В интервю за The Guardian той разказа за невероятното си пътуване от скромния град Хасково до най-високите нива на своя спорт. Гришо говори и за голямата конкуренция през годините в лицето на Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал.

През всичките тези години ме сравняваха с Роджър Федерер. Благодаря ти, че не го каза. Оценявам го“, споделя през усмивка българинът.

Ласкаеше ме в началото. В същото време съм далеч от това. Дори навремето мислех, че е смешно, но в един момент си казах, че искам да се утвърдя като тенисиста, който съм, като човека, който съм. Мисля, че това беше една от целите ми. Свърших страхотна работа в тази посока и, честно казано, съм много горд с това, защото наистина исках да изградя собствено име“, коментира още Григор Димитров.

Григор би Джокович в тренировъчен мач в Рим

След 16 години в тази голяма конкуренция, тенисистът безспорно направи собствено име. След като за първи път влезе в топ 10 преди десетилетие, най-големите му постижения включват спечелването на финалите на ATP през 2017 г. и достигането до полуфинали на три от четирите турнира от Големия шлем, спечелвайки над 26 милиона долара от наградни фондове.

През последните седем месеца той се завърна в топ 10 с два финала от Мастърс турнирите в Париж през октомври и в Маями през март, благпдарение на първата му титла от седем години в Бризбейн и отличната последователност седмица след седмица.

В петък, 10 май, в Рим той ще се изправи срещу японеца Йошихито Нишиока на осминафиналите, а сезонът на трева все още предстои.

Навремето (достигането до топ 10 – бел. ред.) беше нещо, чрез което трябваше да се докажа. След това нямах какво да доказвам в тази посока. Винаги съм бил силно увлечен от това да участвам в собственото си състезание, да бягам със собственото си темпо и да правя нещата, които наистина искам да правя. Нещата, които наистина харесвам. Сега, когато се върнах в топ 10, мога да кажа, че е в резултат от упоритата работа, която положихме всички като екип.“

Голяма част от кариерата на Григор Димитров съвпадна с периоди, в които Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал заедно успяваха да елиминират почти всички останали съперници.

Просто те са различни“, сподели още Димитров, който на 16 май ще навърши 33 години.

Прекарах толкова много време, играейки с тях, в продължение на толкова много години. Не само тяхната физика, но и манталитетът им е плашещ. Начинът, по който играеха последователно не една, две, три години, а почти през цялата им кариера, е доста зашеметяващ. Малко е плашещо, ако се замислите, в добрия смисъл“, добави той.

Чувствам, че успях да науча много от тях. Начина, по който се справят не само с напрежението, но и със себе си, ежедневно, според мен е едно от най-трудните неща“, завърши Гришо.