Бившият номер 1 в тениса Рафаел Надал постепенно навлиза във форма и се надява да достигне пика си за Откритото първенство на Франция, което започва в края на месеца.

22-кратният шампион от Големия шлем се чувства все по-добре, след като в последно време е тормозен от контузии, които му пречат да да бъде на обичайното си ниво.  

"Намирам се в добър момент, дори и резултатите да не са това, което бяха“, каза Надал преди участието си на турнира от сериите Мастърс в Рим.

"Повишавам нивото си и искам да продължа по този начин", добави Надал.

37-годишният испанец, който посочи, че това ще бъде последната му година в тениса, изигра само девет мача тази година, след като пропусна почти цялата 2023 г. поради контузия на бедрото, която наложи операция.

Снимки: БТА / BTA
4 снимки

Надал постигна три поредни победи на турнира в Мадрид миналата седмица, преди да загуби от 31-вия в ранглистата Иржи Лехечка в четвъртия кръг.

Преди Мадрид той спечели само един мач в Барселона.

"Вървя във възходяща линия, това е без съмнение“, каза Надал, правейки жест с ръка, за да демонстрира подобрението си. 

"Щастлив съм, че днес съм в Рим, защото преди един месец за мен беше почти невъзможно да си помисля, че ще мога да играя в Барселона, след това в Мадрид и сега тук, в Рим... Но нещата се случват.

Всички мачове са трудни за мен днес, трудни и по-непредсказуеми от това, което мачовете бяха за мен преди, особено на клей. Приемам тази роля. Приемам това предизвикателство. Вълнувам се от начина, по който мога да играя, ако продължавам да работя по правилния начин и тялото ми ми позволява", каза още Рафаел Надал. 

Той се надява да бъде конкурентноспособен за последен път на Ролан Гарос, където е рекордьор с 14 титли. Рим е последният му голям подгряващ турнир преди надпреварата от Големия шлем на клей да започне на 26 май.

"Преди всичко искам да играя в Рим. Това е турнирът, който е дневен ред. Не мисля за след това“, каза Надал преди надпреварата във Форо Италико във Вечния град.

Първият мач на Надал в Рим е насрочен за четвъртък срещу белгийския квалификант Зизу Бергс, който е номер 108 в ранглистата.

Надал е печелил турнира в Рим рекордните 10 пъти и той определи първите си две титли на Форо Италико като най-запомнящите се: победи в пет сета над Гилермо Кория и Роджър Федерер съответно през 2005 и 2006 г.

"Вярно е, че спечелих 10 пъти тук. Но за мен най-пресни са спомените за първите две победи в пет сета срещу Кория и срещу Роджър, отколкото другите титли", каза Надал. / БТА