В света на футбола често два от най-вълнуващите моменти могат да бъдат обвързани именно с трансферните прозорци, в които мениджърите отчаяно се опитват да намерят следващия сериозен талант, с чиято помощ да наклонят везните в своя полза. До днес не е сигурно колко точно милиарда се изразходват в този период, но с оглед на резултатите, редица отбори са готови да наддават за по-качествени играчи. Все пак именно времето се оказва един от най-големите противници на играчите и единственият начин за поддържането на формата е чрез закупуването на нови. С оглед на това, нека се запознаем с най-скъпите имена във футбола през XXI век:

10. Алекс Тейксера започна своята кариера в прословутия Васко да Гама в родната си Бразилия. В рамките на една година показва достатъчно талант, за да спечели вниманието на Шахтьор Донецк. В рамките на 6 години успява да помогне за 5 трофея от украинската Висша лига, когато към него е направено едно малко по-различно предложения от Азия. Отборът Дзянсу Сунинг от Китай предлага не само още една възможност за бразилеца, но и сериозна сума за Шахтьор - 50 милиона евро. Всичко останало е история и към този момент ще забележим, че продължава да играе там и в рамките на 5 години е успял да изиграе 120 мача и да се разпише 58 пъти.

9. Бруно Фернандеш дълго време демонстрираше своите снайперски умения пред Спортинг, докато червените дяволи не побързаха да го привлекат. Срещу сумата от 55 милиона евро, португалецът се притече на помощ. Към настоящи момент се справя много добре, след като само във Висшата лига има 20 изиграни мача и 11 попадения, придружени с още 8 асистенции. Освен това е винаги сред титулярите, следователно сделката е много добра.

8. Фернандо Торес макар и вече пенсиониран, може все още да бъде смятан за един не само скъп играч на Челси - все пак платиха 58.5 милиона евро. Това става нов рекорд на острова, но стартът е малко труден. Докато "Хлапето" влезе в крачка е необходимо време, но веднъж щом набра скорост, помогна не само с точни попадения, но и Шампионска лига. Мнозина смятат и до днес, че именно в Челси е оставил сериозна футболна история и може би са прави.

7. Диего Коста продължи старата авантюра с Атлетико Мадрид през 2018 г. и дюшекчиите извадиха сумата от 60 милиона евро. След като беше разменян между двата отбора. В последствие приключи договора си значително по-рано и в момента чака нови предложения. Пред медиите сподели, че става въпрос за лични причини и няма да разказва нищо повече.

6. Оскар също получи едно привлекателно предложения от Азия и по-конкретно - Шанхай СИПГ. Челси се съгласиха веднага на добрата сума, а с оглед на статистиката, футболистът със сигурност не страда от внимание. Все пак през същата година помогна на отбора си да стане шампион и до днес продължава да се намира в Азия.

5. Пиер-Емерик Обамеянг влиза в класацията, при това с помощта на Арсенал, а феновете много добре си спомнят, че някога Венгер не обичаше да дава много средства за трансфери. Пиер е закупен на стойност от 63.8 милиона евро. В Арсенал се радва на добро отношение и атмосфера, което трябва да ни подсказва, че футболистът се справя повече от добре.

4. Настоящото дясно крило на Челси е може би една особена инвестиция за сините, особено след като на толкова крехка възраст получи възможност не само да бъде част от отбора, но и същевременно да натрупа малко опит в немската школа. Кристиан Пулишич е млада, но и скъпа инвестиция, за която Челси платиха една сериозна сума. Неговото присъствие струва 64 милиона евро и през настоящия сезон има 13 изяви за отбора си. Букмейкърите като Уинбет имат големи надежди към младия играч и тепърва очакват повече изяви от него, а тук https://silentbet.com/bg/winbet/ можем да открием и други интересни спортни прогнози в света на футбола. Нека не забравяме, че макар и само 13 изиграни мача да стоят в картотеката през новия сезон вече е успял да получи един жълт картон.

3. Емерик Лапорт е името, което позволи на Атлетико Мадрид да прибере сумата от 65 милиона евро, макар и пазарната му стойност през 2017/2018 да се смяташе за едва 25 милиона евро. Макар и присъствието му да бъде от особено значение за отбора, някои издания го смятат за футболист, който не получава правилната оценка, но Пеп не само вярва в него, но и много пъти е казвал, че зависи от него.

2. Върджил Ван Дайк накара Клоп да бръкне доста дълбоко в джоба, за да привлече този футболист в редиците си. Сумата от 84.65 милиона евро и до днес стои убийствено близо до рекордите. Върджил дори може да се похвали с голово попадение, но като централен защитник е един от много качествените злодеи на терена. Точно по тази причина и цената е такава.

1. Филипе Коутиньо се оказва и най-скъпият футболист до този момент за XXI век. 28-годишното крило може да приляга особено добре на стила на Барселона, но през 2018 г. Ливърпул успя да се зарадва на 145 милиона евро за него. Играчът изигра точно един сезон в новия си отбор и беше изпратен в Байерн Мюнхен под наем, а в края на миналия сезон беше върнат обратно на Барселона. Към този момент е със скъсан минискус и най-вероятно завръщането ще дойде през март. Представянето му към този момент е колебливо и мнозина ще очакват по-сериозни изяви от него.