Силвио Данаилов, една от най-влиятелните фигури в световния шахмат, гостува в предаването "Код спорт" по TV+. В кариерата си е бил мениджър на двама световни шампиони Веселин Топалов и Руслан Пономарьов, президент на Европейския шахматен съюз, член на президентския борд на световната шахматна федерация ФИДЕ и председател на Българската федерация по шахмат. В последно време срещу него се води яростна кампания, придружена с обвинения в различни престъпления. 

- Силвио, какъв е заговорът около теб и въобще има ли такъв?

- Има, разбира се. Той е срещу мен и срещу хората, които са против статуквото. Кирсан Илюмжинов и неговият екип вече 25 години управляват ФИДЕ. Аз винаги съм бил техен опонент, особено след мача за световната титла през 2006 г. Сега в България се появи т.нар. "мода на доносниците" - всеки пише доноси и всички институции започват да работят. Тези момчета са платени от екипа на Кирсан Илюмжинов и бълват доноси от сутрин до вечер. Това са противниците ми. Това отнема доста енергия за съжаление, но такъв е животът в момента. 

- Значи по-семпли са нещата, в държава, в която в миналия век имахме два Синода, сега имаме двама кандидати за ООН. Разделението е ясно и успелите хора не се обичат. Ти направи доста за нашия шах, имаш и орден "Стара планина" - първа степен. Това е достатъчен повод да се задейства кампания срещу теб. Как успяват да пробият навън с тези доноси?

- Технологията е следната - ти си федерация, която е срещу тях. Казват си:"Така ли? Сега ще те сменим!". ФИДЕ взима една алтернативна федерация, които ще им бъдат роби и ще гласуват до края на живота си за тях. Мен ме сменят, защото не съм с тях. Финансират ги и те започват да бълват доноси, а помощта отвън е свързана с изпращането на писма до прокуратура, до министерство на финансите и т.н. Българските институции по принцип са принудени да разгледат тези сигнали. Започват проверки и се надяват, че рано или късно аз ще се уморя и ще напусна. Но не знаят, че съм като "магаре на мост" - колкото повече ме напъваш, толкова по-лошо. С мен с добро, можеш да се разбереш, но с лошо... Това е най-лошият вариант. Спомням си, че преди време КГБ искаше да ни арестува и това беше неприятен момент. А това нещо сега е несериозно.

- Защо се случва всичко това? Нямаше ли ревизии, проверки на нашата федерация в този период и сега всичко се връща обратно?

- Е, не се връща обратно. Имаше ревизии от всички институции без Светия Синод. Даже имаше ревизия на ревизията, случайно да не стане грешка. Те бълват постоянно, а знаете принципа на Гьобелс - "повтори една лъжа 1000 пъти и тя се превръща в истина". Това е руската система. Там така са ги научили - бълвайте всеки ден някакви помии и може би накрая хората ще си помислят, че има нещо вярно. А всичко това е просто резил и срам. 

- Какво е положението към момента? Имаме ли нова втора българска федерация? Твоята съдба каква е - изключен, осъден, замразено членство?

- Има алтернативен шахматен съюз, която е създаден от седем реални клуба, които имат някаква дейност и 13 "кухи". Нулева дейност. Тяхната дейност е да пускат доноси, да клеветят и да хвърлят помия по медиите. Надяват се министерството да ни отнеме лиценза, да го даде на тях и да се регистрират в Европа като официална федерация.

- И да гласуват за Илюмжинов?

- Цял живот.

- Как влияе всичко това на твоя имидж в чужбина?

- В интерес на истината не е много приятно, но никога няма да забравя, когато за първи път отидох в Лас Вегас. Тогава пътувах с един известен бизнесмен и ставаше въпрос за плюенето. Той ми каза: "Не забравяй никога - и лошата реклама е реклама!". От една страна е неприятно, но от друга хората започват да си мислят, че играта не е случайна. Ако аз бях някой от улицата, никой нямаше да ми обръща такова внимание, нали? Значи аз съм някакъв фактор, за да водя такава битка.

- Ти създаде двама от общо 19-те световни шампиони за близо два века официално съществуване на шахмата. Разкажи малко за тези два триумфа, за пътя до тях, за разликите...

- Разбира се, че изключително много се гордея с това нещо, защото е адски трудно да направиш един световен шампион, имайки предвид, че са 19 в цялата история, а двама вече... Мисля, че този мой рекорд скоро няма да бъде подобрен. Може би в следващите 50-60 години няма да бъде бит. Всички знаем, че с Веско Топалов тръгнахме от нулата. Отне ни 13 години. Той беше едно много талантливо момче. "Светна" ми, че е голям талант. Имам способността, когато видя някой талант, да разпознавам кой ще стане и кой няма да стане. Не е само талант, трябва да видиш и другите му качества и да прецениш глобално дали ще се случат нещата или не. За 13 години преживяхме доста недоимъци, пътувахме със стара кола, дори сме спали в нея. Спомням си, че на път за Испания колата се развали и когато пристигнахме имах 5 хиляди песети в джоба. Това са 30 евро днешни пари. И една кола, която се разваляше на всеки пет метра. Тръгнахме от най-ниското и борба, борба, борба... Винаги съм се срещал с негативизма, че българин не може да стане световен шампион по шах, защото тогава беше ерата на Каспаров, Карпов, Фишер. За нас бяха богове, като четеш за тях. Като ги видиш отблизо, вече не са чак такива титани и можеш да се бориш с тях. 

- Спомням си, че с Каспаров имаше среща, когато беше юноша.

- Да, играх на световно първенство до 20 години и той ме победи. Вече бяхме приятели. Той стана шампион, а аз завърших шести. Това беше голяма класа. За мен е изключително постижение българин да стане световен шампион, защото това никой не го вярваше. Индия, Китай, Русия са големи, а ние кои сме? Ние сме малка България. Без спонсори, без поддръжка, без нищо. Пономарьов се класира да играе финал на световно първенство с Иванчук. И двамата са от Украйна - Иванчук от Лвов, а Пономарьов е от Донецк. Стигат до мача - Иванчук е явен фаворит, а Пономарьов не го броят за жив. Мачът предстои и спонсорите от Донбас сядат и започват да се чудят какво да направят, за да има някакъв шанс тяхното момче Пономарьов. Един казва: "Трябва да се докара Данаилов, да стане член на щаба. Той ще докара треньорите и ще прецени какво да прави!". Беше през 2002 г. и бях мениджър на Веско, познаваха ме по света. Викат ме, идвам с Веско, който му става треньор. Организирах нещата за една седмица и Пономарьов го победи гладко - 4:2. Дори не беше нужна осма партия. Стана световен шампион и никой не можеше да повярва. Не искам всички заслуги да си припиша на себе си. Разбирам, че имахме и късмет. Руслан играеше доста силно, но фактът си е факт. След това години наред работехме с него, бях му мениджър. В момента не е толкова активен, но имаме отлични отношения. Много се гордея и с това, че три пъти съм побеждавал Русия от пет мача като треньор на българския национален отбор. Имам една загуба и един равен. Победих ги в Москва на Олимпиадата, като те бяха в състав Каспаров, Крамник, Дреев, Свидлер. Невероятен състав! Аз бях с Веско Топалов, Васил Спасов, Наско Колев и Кирил Георгиев. Това е все едно България да бие на футбол три пъти Бразилия или Германия от пет мача! 

- Кога си се чувствал най-щастлив в кариерата и кога ти е било най-тежко?

- Най-щастлив естествено след 13-годишна битка в Сан Луис (Аржентина) при световната титла на Веско. Очаквах, че един ден може да стане, но когато се случи всъщност разбираш значението на това нещо. Нареждаш се до Капабланка, Еве, Щайниц, Каспаров, Карпов...Ти си в тази компания. Ние само сме чели по книгите и сме гледали по филмите. Другото е, когато с Каспаров пристигнахме в Европейския парламент и с 420 подписа на евродепутати шахът влезе в уредбената система на Европейския съюз. Това беше много трудно и ме изпълни с гордост и голямо задоволство. Най-трудният ми момент беше мачът в Елиста през 2006 г., където точно преди тайбрека се затвори летището в Елиста и никакви самолети не можеха да стигнат дотам. Президентът Първанов изпрати неговия самолет да ни вземе. Но руснаците не дават решение за излитане и самолетът седи там. На следващия ден имаме да играем тайбрек. Чукат ми на вратата от митническите власти на Русия. В този момент главният прокурор на Русия бе в Елиста. Казват: "Купили сме специална нова машина за митническа проверка. Дайте си паспортите. Преди да си тръгнете ще има много сериозни неща, защото имаме информация, че превозвате непозволени неща". Мой познат ми каза, че ако спечелим тайбрека, няма да излезем оттук. Ще ни арестуват и ще ни последва съдбата на Ходорковски. Русия просто не може да загуби световната титла на своя територия. Това ми го каза един приятел. Нямам преки доказателства, но самият факт, че унищожиха всички записи от мача, които се направиха в тоалетната на Крамник, ясно е за какво става дума. Това беше изключително неприятен момент. Това на Веско не съм му го казал, разбира се. Дори не отидох да гледам тайбрека, защото си представях какво ще стане. Ако Веско спечелеше мача, тези хора бяха готови да ни пратят в затвора. Цялата българска делегация щяха да ни обвинят в нещо. Не може да затворят летището, главният прокурор да дойде на крака. Ние бяхме супер стресирани. Според мен щяха да ни арестуват и да си останем там. Когато Веско загуби мача, изведнъж станахме първи приятели, дадоха разрешение на самолета, ляха се водки, митницата изчезна и си заминахме. 

- Така и не видяхте новата машина...

- Не, не можахме да я видим, а я бяха купили специално заради това.

- Понеже ни разказа за "тоалетната война" на мача между Крамник и Веско Топалов в Елиста, оттам ли стартира политическата ти битка с Кирсан Илюмжинов?

- На практика оттам, защото когато отидохме за мача в Елиста, очаквахме, че Крамник ще има по-благоприятни условия и ще направят всичко възможно да му помагат. Но не сме очаквали, че ще вкарат цялата държавна машина, за да вземат титлата. За нас това беше голям удар. В интерес на истината Веско беше много по-силен тогава, но стресът, на който го подложиха просто беше нечовешки. Тогава казах, че животът е дълъг и ще се срещнем пак. Тук загубихме, трябва да се радваме, че не попаднахме в някой от затворите. Оттук започна битката. Ще се опитам един ден да махна тези хора от шаха. 

- На какъв етап е войната днес с Илюмжинов и какъв е неговият статут реално? Говори се, че международната федерация е пред фалит, че е искал среща с Барак Обама на четири очи...

- Той иска американско гражданство, а това е толкова смешно. Купил си е билет, но му казват, че не може да се качи на този самолет. Той е в "черния" списък. Обвинен е от Държавния финансов департамент, че е търгувал петрол с Ислямска държава, което е много сериозно нещо. Той е блокиран навсякъде. Уж каза, че временно ще спре да представлява ФИДЕ, постави си заместник. На практика той е много ограничен в момента. Спряха му паричните потоци. ФИДЕ има на сметката си 300 хиляди евро, а това е все едно вие да имате 2 лв. до края на месеца. Колко ще издържиш? Трябва да взимаш заеми, да правиш комбинации. В общи линии за това става въпрос. Това е огромна структура, която непрекъснато има разходи. Той наливаше от руския бюджет, а без него ще им бъде много трудно. Ще чакаме да видим какво ще стане. Времето работи за нас. 

- Кликата на Илюмжинов контролира световния шах вече 25 години. Само ти успя да ги победиш на изборите през 2010 г. и то в Русия. Тогава те избраха за президент на Европейския шахматен съюз. Как успя?

- В интерес на истината малко ме подцениха. Имаше един турски и един западноевропейски кандидат, който беше син на германския президент и ръководител на местната федерация. Кандидатирах се, защото много хора ми казаха, че е време да се включа в политиката - "Ти си толкова известно име, мениджър си и има шанс да промениш нещо във ФИДЕ и в Европа". Съгласих се, проведох си кампания и т. н. Бяха абсолютно убедени, че турчинът ще ме смаже и смятам, че се страхуваха повече от германеца, защото той беше голяма фигура с голяма политическа история. Обаче се оказа, че германецът загуби на първия тур и на втория аз бих турчина. Не очакваха, че всички гласове от германеца  се преляха към мен. Не работеха много силно, защото тогава имаха друг проблем - Карпов искаше да стане президент на ФИДЕ срещу Илюмжинов и основната им задача беше да бият Карпов. Ние поддържахме Карпов, но той загуби. Според мен ме подцениха и не пуснаха машината докрай. Имах късмет. 

- Вече стана дума за акцията ви в европарламента с Каспаров, имаше подкрепа за ваши инициативи и от ЮНЕСКО. Как се работи с тези организации и как работи ти с Каспаров в тази обстановка?

- Когато станах европейски президент не беше да минат четири години и нищо да не се случи, а целта бе да вдигнем шаха на едно по-високо ниво в социалната сфера. Всички знаем, че шахът освен спорт е и култура, наука, изкуство донякъде. Отдавна се говореше за инициативата шах в училище, но никой не беше направил нищо конкретно. Затова им казах да отидем в европейския парламент, да напишем една декларация и да го предложим. Тогава много ни помогна Слави Бинев и искам да му благодаря. Той се свърза с петима депутати от различни групи, направи се декларацията. Но трябваше да съберем 51% за три месеца, а там са 700 депутати и всеки трябва да подпише лично. Беше луда кампания. Каспаров много помогна, с него се работи много лесно, когато каузата е шахматна. Тежко е, когато е политическа кауза, защото там вече историята е друга. За шахматна кауза той слуша, разбира, изпълнява и е като машина. 

- Имаш много мощни врагове в чужбина, но явно и приятели, щом американските медии писаха за теб. Споменахме за КГБ, ФБР, как се справяш с това постоянно и все по-високо волтово напрежение?

- За ФБР и Интерпол са тотални измислици. Бях преди месец в САЩ, сега пак отивам. Това са несериозни неща. Американските медии писаха, защото се впечатлиха от един турнир, в който участвах. Не бях играл от 20 години и победих един играч, който е в топ 20 в света. Представете си първите в тениса, идва някакъв пенсионер и ги бие. Американците бяха много впечатлени, публикуваха го навсякъде с голям коментар: "Те са партньори с Каспаров, всички знаем кой е Каспаров в шаха, но не знаехме, че Силвио Данаилов е толкова силен!". За мен е гордост, че американските медии пишат положително. Там една негативна дума не съм чел за мен. Всичко негативно се излива тук и в Русия. 

- Кога ще се кандидатираш за президент на ФИДЕ? Някои западноевропейски медии намекват, че ще се върнеш по-силен в голямата игра. 

- Това е последното стъпало. Ще се боря. Не знам кога, защото е въпрос на тайминг. Ще бъде или на следващите избори през 2018 г. или ако не се чувствам достатъчно подготвен, ще изчакам 2022 г. Не бързам.

- Какво още не е направил Силвио Данаилов като президент на Българската федерация по шахмат и какво му предстои?

- Като президент на Българската федерация по шахмат всичко съм направил с изключение на едно нещо, но тук не срещам особено разбиране. След като ние в Европейския парламент въведохме шаха в училищата, тук не можем да го направим. Срам ме е от това. Трябва да е супер елементарно, а не можем да го направим поради некомпетентни чиновници.

- Как 19-ият световен шампион Веселин Топалов понася тези скрити или явни ходове срещу теб? Знаем, че двамата живеете със семействата си в Саламанка (Испания). Как е той?

- Преди десетина дни му се роди втора дъщеря - Валерия. Татко е на две деца - Лаура и Валерия. Чете и се забавлява, смее се. В момента е отдаден на двете си дъщери и професионалната кариера малко е на заден план. Все пак от 15-годишен е тръгнал и не е спрял. Сега е на 41 години, значи 25-26 години нон-стоп напрежение. Доволен е от живота. Тъй като съм наказан, ще ме замества на официалните форуми на ФИДЕ.

- Кога очакваш следващите доноси?

- Те нямат край, изскачат като зайци. Нямат умора тези хора. 

- Има ли нещо, в което не са те обвинявали досега?

- Във всичко са ме обвинявали - пране на пари, какви ли не престъпления.