Президентът на федерацията по шахмат Силвио Данаилов отрече циркулиращите цял ден информации, че тя е с отнет лиценз и родният шахмат е изключен от ФИДЕ. Той разясни всичко около случая и обяви, че ултиматумът от световната централа е до 12 октомври да се разрешат спорните моменти.

"Не е отнет лицензът на шахматната федерация. Даже, доколкото разбирам, в България се пише, че сме изключени от ФИДЕ, което е безумие и няма такова нещо. Единственото, което се случи и което предизвика тази истерия е, че ние имаме един случай в Етичната комисия, бяхме наказали трима шахматисти. Те се жалваха в Етичната комисия на ФИДЕ, тя реши, че те са прави и ни казаха да им сменим наказанието", сподели Данаилов пред NOVA и продължи с разясненията.

"'Ние направихме генерална асамблея на федерацията и тя реши, че няма да им промени наказанието. Сега на конгреса получихме ултиматум до 12 октомври, че ако не им отменим наказанието, ще ни изключат от ФИДЕ. Това е истината, няма никакво изключване, никакво отнемане на лиценз, няма драми. Единственото е, че имаме от Етичната комисия нота и тя казва,ч е имаме месец толеранс до 12 окотмври да решите този проблем", сподели още Данаилов и разкри кога може да се очаква развитие по казуса.

"Ние ще направим Управителен съвет в началото на октомври, за да решим. И ако до 12 октомври не сме им променили наказанието, тогава ще ни изключат от ФИДЕ. Това е цялата драма. Управителният съвет ще реши да ли да им отмени наказанието. Не вярвам наказанието да влезе в сила."

"Това са хора, които направиха огромни поразии в българския шах, те нанесоха огромни вреди. Само се занимават с доноси, с клевети, със сигнали. Това са толкова долни хора, че дори ми е противно да говоря за тях. Но преди 12 октомври ще вземем решение и ще уведомим медиите. То в сайта на ФИДЕ не пише нищо такова, като няма такова нещо, значи го няма официално", сподели още Данаилов.