Отстъплението в мощността на двигателя, което се наблюдава при Ферари във Формула 1 напоследък, си има обяснение. Според няколко авторитетни издания причината се крие във втори сензор, който Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) е поставила в болида на „скудерията”.

По-рано през годината и основният конкурент Мерцедес, и Рено отправиха сигнали до ФИА след невероятното изригване на Ферари откъм работен капацитет на задвижващия блок. Тогава федерацията разследва системата с двойна батерия за съхраняване на кинетична енергия. Като част от процеса ФИА монтираха специален сензор, който да следи работата на двигателя в полеви условия, но не намери нищо, което да нарушава правилата във Ф1.

Според германското издание „Ауто Мотор унд Шпорт”  наскоро ФИА е поставил втори сензор, а след монтажа му се забеляза рязък спад в производителността на двигателя Ферари. Потвърждение за това се открива чрез GPS данните, събирани от конкурентните отбори. „Явлението може да се види много ясно от нашите GPS измервания”, отчете шефът на Рено Сирил Абитбул.

Гуруто на Мерцедес по отношение на двигателите – Анди Кауъл все пак отбелязва, че „черните кончета” остават въоръжени със сериозна мощност. И данните на четирикратните шампиони при конструкторите обаче говорят за значима загуба на представяне в миговете на ускорение. Всичко това може да обясни слабото представяне на Себастиан Фетел и Кими Райконен в последните 2 старта.

„Ако те разполагат с по-малко мощност, може би вече не са в състояние да използват подобренията по крилата, които ползваха преди, а сега се борят със загубата при притискането към асфалта. Нека изчакаме следващите състезания. Ако нещата си останат същите, вече можем да заявим със сигурност, че нещо се е случило. Засега е още рано”, допълни Абитбул.