Наскоро се наложи шефът на Ферари Маурицио Аривабене да позвъни на Шарл Льоклер, за да му съобщи, че ще кара за тима през 2019-та и на Кими Райконен за това, че отива в Заубер. Веднага след това Себастиян Фетел разкри, че Кими е бил най-добрият му съотборник до сега, без да има каквито и да е било съмнения по тази тема. Мнозина се питат дали това е най-правилното решение, така че да видим.

Реакцията на Райконен към многобройните въпроси за това решение беше еднозначна - “Искам да отида в Заубер! Защо правите историята сложна? Не знам повече, отколкото вие. Не ме интересува другите какво мислят, стига аз да съм щастлив.” А можеше да бъде лаконичен и да обясни, че се завръща в тима, в който започна кариерата му и че запазва връзките си с Ферари по линията на Алфа Ромео.

Но не, това е Кими Райконен и стилът му не е такъв. Той получава свободно място, където да продължава да се състезава и да изкарва добри доходи, и това са единствените неща, които имат значение за него. Плюс това отхвърли спекулациите, че ще има ръководна роля в тима. Неговото напускане бе най-неприятно отбелязано от Фетел, който не бе въодушевен от новите промени.

Льокер е в интересна позиция за това да привлича вниманието към себе си, но реално да няма пряк натиск веднага да започне да побеждава. Ако няма нито една победа през 2019-та, това не следва да се приема като невероятно неприятно обстоятелство, тъй като ще има поне един сезон “за адаптиране”. Но ако започне да притиска Себастиян, тогава картината ще се промени драстично.

Затова бяха и тези твърде общи изказвания, че “ако колата е толкова добра, колкото през този сезон, то е редно да се борим за титлата”. За Шарл може да се говори като за “хлапе”, каза Фетел, което от гледна точка на 20-годишната му възраст, има логика, но от гледна точка на карането му през този сезон, то това е пресилено твърдение. За това, както често Кими мъдро съветва - “да изчакаме и ще видим”.

За финландеца едно е ясно и то се потвърди от думите му - голямата му страст са състезанията и увлечението по надпреварите. Като добавим към това сериозните параметри по неговите договори, то няма нищо чудно, че ще продължи за още две години. За Себастиян обаче остава битка с Хамилтън до края на този сезон и още една през следващия, в която може да се включи и неговият нов съотборник от Монако.