Сезон 2019 във Формула 1 чука на вратата, а на старт в най-сериозната и популярна моторна надпревара ще застанат и 4-ма дебютанти. Топ 3 в крайното класиране на Формула 2 в лицето на Джордън Ръсел, който ще пилотира Уилямс, Ландо Норис с Макларън и Александър Албон с Торо Росо, както и вицешампиона в GP 2 за 2016 година - Антонио Джовинаци с Алфа Ромео.

Най-важното за тези 4 момчета е не с каква машина ще се състезават, а с това какви качества ще демонстрират на пистата. Факт е, че през последните 30 години Жак Вилньов и Люис Хамилтън загатнаха потенциала си и се бориха за титли с болиди, които не бяха от най-титулуваните и не бяха считани за фаворити.

Водещи пилоти, шампиони и експерти определиха качествата, които трябва да има всеки един новобранец в надпреварата, за да може да се надява на успех.

5. Техническата готовност и знания - пътят на Фърман към Формула 1 е доста необичаен. След участия в британската Формула 3 и Гран При на Макао през 1996 година, ирландецът заминава за 6 години за Япония, където участва в сериите Формула Япония и Супер ГТ. Той отлично се запознава с настройките, конструкцията на болида и работата с различните видове гуми, но на практика това не му помогна много в състезанията. Със сигурност обаче като пилот във Формула 1 трябва да си наясно с машината, която караш.

4. Способност към бързо обучение - всеки един от пилотите трябва да притежава усет към болида и да се учи бързо и да се нагажда към условията и изискванията на съответния отбор.

3. Скорост - скоростта е важен елемент в участията на пилотите във Формула 1. Със сигурност всеки един трябва да демонстрира умения, но не е най-важното качество. Спечелването на квалификацията да речем е съвкупност не само от скорост, но и на сериозен ум, тъй като трябва да си представиш визуално пистата, която трябва да преминеш.

2. Работата в екип - със сигурност всеки един нов пилот трябва да работи екипно, тъй като механиците на отбора са много важна част от цялата система, а пилот и механици са една голяма съвкупност, като работата между двата компонента трябва да е на висота.

1. Психическата подготовка и устойчивост - по време на състезание пилотът трябва да е много здрав психичести, умът му трябва да работи перфектно, тъй като младите пилоти предпочитат да натиснат педала на газта до края и да не мисмят много, но контролът над емоциите е много важен. Пилотите, които успеят да владеят емоциите си по време на състезания демонстрират успехи и надграждат с годините. Обратното също съществува, когато емоцията те е завладяла, а това пречи. Макс Ферстапен с Ред Бул често през годините е демонстрирал точно това неуспяване на владеето на емоциите, а това почти винаги му е изигравало лоша шега.

Всички стартове от предстоящия сезон може да наблюдавате в каналите на DIEMA XTRA и PLAY DIEMA XTRA.