Преди първото състезание в Гран При на Австралия голямата тема във Формула 1 бе: Проработи ли новият формат на квалификацията? Отговорът е: Не.

Генерални проблеми с предишния формат нямаше. Просто се нуждаеше от корекции.

Както в живота, така и във Формула 1, преди всеки нов сезон, винаги трябва да се прави разлика между еволюция и революция. Затова съм почитател на умерения консерватизъм, с който се идентифицират едни от най­-хубавите традиции и процеси в спорта. Когато нещо работи - трябва да се подобрява. Когато тотално не работи - трябва да се отхвърли.

Във втората графа спокойно могат да попаднат идеите за обърнати решетки и разни други еретични хрумвания. Но в първата графа безспорно попада форматът на квалификациите от миналата година. Той трябваше да се подобри, а не да се радикализира.

Лицата, които взимат решенията в спорта, идентифицираха проблема и може би в стремежа си да получат нещо повече в събота, пратиха ситуацията на юг. Това не е тема от вчера. Винаги се е говорило какво може да се направи, за да се генерира повече интерес и към съботата. Гледаемост в неделя има (или според някои зломислещи ­ няма, но за това по­-нататък), но как да подобрим рейтингите и в предишния ден е тема на дълъг дебат от години.

По въпроса за формата на състезателния уикенд във Формула 1 се говори преди всеки сезон. Трябва ли да има тренировки в петък? Колко на брой да бъдат те? Гледа ли средностатистическият зрител случващото се в събота?1

Нервите се образуваха от това, че в големи моменти от сесиите на пистата липсваха участници или ако бяха на нея, те подхождаха стратегически, а не съревнователно. Сегашната схема с елиминациите донякъде проработи в първия и втория сегмент, но рухна в третия. За да е интересна сесията трябват две неща - пилотите да са притиснати да грешат и да има повече време, в което те да са на трасето, а не в бокса.

Големият фокус трябва да е насочен върху това как и най-малката грешка да се наказва, а не как да пратим Мерцедес възможно най-назад, за да станат стартовете интересни. Те са си такива дори и когато двете коли на Хамилтън и Розберг не потеглят добре от място или Ферари намерят точните настройки за пистите, които им подхождат.

Това, което искат да постигнат шефовете на надпреварата - да има оспорвани съботи и недели, може да стане само по един начин - когато разликите между представянето на отборите се намалят. Това обаче може да стане само по чисто състезателен/инженерен/пилотски път. Да обърнем внимание на няколко неща - въвеждането на DRS системата бе направено, за да се улеснят изпреварванията и те да станат повече. И това обаче бе прието остро в самото начало, защото според някои надпреварите станаха "изкуствени". Спомнете си как по-меките гуми на Пирели през 2012 година също бяха осъдени, защото смените станали твърде много.

Към тази групичка можем да добавим и решението за отмяна на доливането в бокса, напускането на Бриджстоун и пословично издръжливите им гуми и т.н., и т.н.

Публиката не е глупава - всеки иска борба на пистата между пилотите и конструкторите, а не сблъсък на администрации, чудещи се как за няколко дни ще измислят гениален сценарий, по който светът на Формула 1 ще се обърне (защото новият формат е точно такъв тип решение). Квалификацията трябва да се решава в полза на най-бързите (какъвто е замисълът). Просто трябва да се намери начин, по който и най-малките грешки да са фатални и как могат да се предизвикат отборите да правят повече обиколки.

Преди края трябва да се вметне следното - проблемите не са чак толкова големи и поредният вой за едва ли не утрешния разпад на спорта отново се прокрадват. Това е грешка. Всяко предишно поколение обяснява на следващото как "преди е било по-добре". Често не е така. Спортът се намира в добро здраве (както винаги) - общата сума пари, които се разпределят между основните играчи в рамките на една година, отново класира Формула 1 в стратосферата, където други няма.

Най-същественото е тези средства да се оптимизират посредством адекватни правила и взимане на решения. И в този смисъл форматът на квалификацията трябва да се оптимизира, в това няма съмнение.

Накрая най-интересното си остава кой седи зад тези турболенции в любимия ни спорт... За него, за тези около него и за разкриващите се нови хоризонти ще говорим в някои от следващите ни срещи.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS