Заместник-шефът на Форс Индия във Формула 1 Боб Фърнли разкри, че отборът не е пожелал да гласува в полза връщането на предишния формат на квалификациите след като новата елиминационна форма не постигна очакваните резултати в Гран При на Австралия.

По-рано този месец Международната федерация по автомобилизъм публикува измененията в правилника, които целяха повече непредсказуемост при определянето на стартовата решетка на „Мелбърн Парк“. Идеята беше съботните битки да добият повече атрактивност. В крайна сметка ходът имаше обратният ефект, защото много пилоти опитаха да направят само една бърза обиколка. Явлението беше най-ярко забележимо в Q3, където поул позишъна беше решен четири минути преди финала, когато двата пилота на Ферари и Нико Розберг от Мерцедес се прибраха в гаражите си и напуснаха колите.

Фиаското убеди отборите да направят вот относно дали не трява да се върне предишния режим, който беше в сила при предходните 9 сезона. Според Фърнли обаче това е било ненужно. „Част от причината за промените при квалификациите бяха самите състезания“, отчете той. „Как може да взимаш решение, ако още не си участвал в състезанието (гласуването се проведе преди неделния старт – б.р.)?“

„Ние не гласувахме за връщане на предишния формат. Исках да се отбележи, че ние сме строго против него. Нядавам се повече хора да са заели нашата позиция“, добави Фърнли.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS