Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) предложи нова регулация по отношение на състезателните уикенди във Формула 1 от 2021 година нататък. Според въпросните правила отборите-участници няма да имат право да работят по колите от петък нататък.

Всичко това е част от опита на собствениците „Либърти Медия” да направят шампионата по-интригуващ и конкурентен, както и да се предостави по-голямо зрелище на феновете. Като част от тази концепция се предвижда и скъсяване на уикенда, за да може спектакълът да бъде по-концентриран.

Ако промените бъдат приети, то ще отпаднат традиционните сесии с представители на медиите в четвъртък. Те ще бъдат изместени ден по-късно, което ще утежни петъчната програма – пресконференция и техническа инспекция преди обяд, а след това идват две свободни тренировки. Отделно от това на отборите няма да им бъде разрешено да правят промени по колите след приключването на инспекцията. Ако някой автомобил катастрофира, съответният отбор ще има право да подмени нужните части със съвсем същите им спецификации.

Тези нови правила водят със себе си и противоречия, защото значат, че дори дребен детайл по колата не може да бъде сменен след петък. Както е известно, отборите в момента ползват първата и втората свободни тренировки за тестване на повече варианти, докато в третата настройките в повечето случаи са същите, с които ще се влезе и в съботната квалификация.


Проследете на живо тренировките и квалификациите преди Гран При на Канада (7-9 юни), както и самото състезание от календара на Ф1 чрез каналите на DIEMA XTRA и онлайн на PLAY DIEMA XTRA!