Не се очаква отборът на Нидерландия да демонстрира по някакъв особен начин срещу нарушаването на човешките права, подобно на протеста на Германия преди мача с Япония. Германските футболисти се снимаха с ръце не устите си.

Бранителят на „лалетата“ Дензъл Дъмфрис заяви, че футболистите не са замисляли никакви подобни реакции, защото смятат, че са направили достатъчно, след като са се срещнали директно с някои работници-мигранти.

„Не, не. Обърнахме прекалено много внимание, както каза нашият треньор. Приехме в лагера си работници-мигранти и това беше прекрасно прекарано време както за нас, така и за тях“, каза Дъмфрис на пресконференцията на отбора с помощта на преводач, защото отказа да говори на английски език.

Германците сложиха ръцете на устите си на отборната снимка в знак на протест срещу забраната на Световната федерация по футбол (ФИФА) да се използва капитанската лента „One Love“. Седем европейски държави, в това число Нидерландия и Германия, решиха да покажат подкрепата си на хомосексуализма и ЛГБТ+ общностите, поставяйки такава лента. Другата болна тема е липсата на елементарни условия за хората, които са построили нужните за инфраструктурата стадиони, метролинии, пътища и хотели.

Gulliver/GettyImages
96 снимки

„През последните две седмици отделихме много внимание на всички тези теми. Време е обаче да се концентрираме върху футбола“, заяви още футболистът.

Селекционерът на Нидерландия Луис ван Гаал обяви, че футболистите му няма да предприемат повече действия по въпроса с човешките права на когото и да било.

„Няма да правим нищо повече, защото сложихме точка на всички политически въпроси миналия четвъртък, когато поканихме мигрантите с тази цел, каза Ван Гаал, също чрез преводач. Откакто сме дошли, всичко беше свързано с правата на човека досега. И може би с право, а може би не с право. Но мисля, че това е достатъчно, все пак сме на Световно по футбол“.

Попитан дали очаква емоциите на германските играчи да им се отразят по някакъв начин на представянето, Ван Гаал каза:

„Да, да, това е въпросът. Има го като вариант, но не искам да поемам такъв риск. Дошли сме тук, за да станем Световни шампиони“.