Големият ден настъпи! Мондиал 2022, който ще се проведе в Катар, стартира днес. Тържественото откриване започва в 16:00 часа, а два часа по-късно е първият двубой от Световното първенство, а именно Катар – Еквадор.

Специалната поредица на Gong.bg – Под лупа в Катар 2022, ви запозна с млади и талантливи футболисти, към които има големи очаквания на Мондиала. Сега, ще продължим да правим това съответно от мачовете в деня. Днес, целият свят ще гледа към мача на Катар и Еквадор, но ние отделяме по-голямо внимание към футболист на Еквадор, а именно Мойсес Кайседо.


Всички мачове от Мондиал 2022 ще може да гледате НА ЖИВО С КАРТИНА в сайта Gong.bg


21-годишният футболист на Брайтън играе като централен полузащитник, но с изявени дефанзивни характеристики. В някои от мачовете на английския клуб, той застъпва и на позицията дефанзивен халф. Младежът е взел участие в 14 мача във Висшата лига и е записал 1248 минути в шампионата с екипа на „чайките“ през този сезон. В тези минути той има 1 гол за тима, но както вече споделихме ролята му е съвсем различна. Кайседо поддържа по над 50 точни паса средно на мач и 87% успеваемост при подаванията в английското първенство. Често разчита на дълги пасове, които също са едно от оръжията му. Футболистът на „чайките“ поддържа и над 50% успеваемост и при индивидуалните двубои, като той често помага на тима си да отнеме топката и да подхване нова атака.

Мойсес Кайседо

източник: Sofascore

Въпреки че ръстът му не е от най-впечатляващите – 1.78 см, Кайседо е изключително силен във въздушните двубои. Може би един от по-сериозните проблеми за младежа са извършените нарушения и общо петте жълти картона във всички мачове през този сезон. Това обаче не е нещо необичайно за полузащитник с ясно изявена дефанзивна роля.

Той има и 46 минути за Брайтън в Карабо Къп през този сезон. Мойсес Кайседо дебютира за националния отбор на Еквадор през 2020 година и вече има 25 мача и 2 гола. Това ще е първото му Световно първенство. 21-годишният халф ще бъде една от ключовите фигури в състава на Еквадор, като се очаква той сериозно да помогне на тима си в защита и атака по време на Мондиал 2022.