Иван Перишич беше героят за хърватите на полуфинала на Световното първенство в Русия преди четири години, като неговото попадение заличи преднината на Англия, а след това подаде на Марио Манджукич за победния гол. Тогава Хърватия се наложи с 2:1 след продължения, за да се класира за мача за титлата. Но Франция беше прекалено силна за тях.

"Чувството е прекрасно, на две поредни световни първенства сме поне на полуфинал и като всеки спортист искам да съм на финал. Аржентина е труден съперник, защото се раздават на 100 процента, страхотни са", започна Перишич с комплиментите за противника, който ги очаква утре.

60 снимки

Хърватите излязоха доста икономично от групата, след това два пъти победиха на дузпи и Япония, и Бразилия и ето ги отново пред вратите на нов мач за титлата. Трябва обаче да се справят с Аржентина и суперзвездата им Лионел Меси.

"Ще бъде подобен мач като с Англия в Русия, но всичко ще зависи от нас. Ако покажем истинското си лице, всичко е възможно", каза Перишич на пресконференцията, която се проведе в най-голямата зала на пресцестъра – наричана Виртуалния стадион, където обикновено се излъчват мачовете в кино условия. Огромният интерес на журналистите принуди ФИФА да организира срещата с медиите на хърватския отбор по този начин.

След това Перишич продължи да прави паралели между Русия 2018 и Катар 2022.

"Много неща си приличат, но има и разлики. В Русия бяхме затруднени от многото път, който трябваше да преминем. А сега сме в същия хотел, имаме половин час с автобус до стадиона и това е много по-добре. Що се отнася до Англия и Аржентина. Доста сходна ситуация – тогава англичаните бяха топ-отбор със страхотни играчи като настоящия ни съперник. Анализирахме ги добре, ще бъдем готови", спокойно казва хърватската звезда.

Далич: Топ 4 в света не ни стига, искаме още

Нападателят на Тотнъм се разписа в мача с Япония и това попадение ще бъде запомнено, тъй като е 10-о за него на Световно първенство и с него задмина 9-те на Давор Шукер, за да се превърне в голмайстор номер 1 в историята на хърватския футбол на такъв форум.

"Головете не са толкова важни за мен, ще направя всичко за отбора, така е било, така ще бъде. Така че се радвам как това попадение е било в услуга на отборната ни цел. Затова дори не обичам да говоря много относно статистиката", отговори той на въпрос дали има за цел да увеличи личната си сметка.

100 снимки

След това той обясни, че целият свят преди началото на първенството е говорил как Меси и Роналдо трябва да завършат кариерите си със световна титла. Но Перишич има свое виждане. Защо да не завърши с титла кариерата на Лука Модрич?

"Видяхме, че Португалия загуби с Роналдо , той беше пет пъти на световно първенство и не успя да го спечели. Меси отива за титлата за пети път. Той ще направи всичко, за да я вземе, но ние също ще бъдем на сто процента отдадени, защото искаме трофея. Ще бъде добър, труден и мъжки мач. И вероятно по-добрите ще спечелят", казва  още 33-годишното крило.

Той се познава доста добре с Лаутаро Мартинес, тъй като двамата до скоро бяха съотборници в Интер (Милано). А утре ще се изправят един срещу друг. Журналистите го попитаха дали са се чули по телефона по време на Мондиала.

"Когато бяха мачовете в групите – да. Сега – не. Те са такива, че нямат търпение да играят за Аржентина, говорих много с тях по-рано в клуба за това. Ние сме същите. И ние, и те ще бъдем на сто процента. Надявам се, че целият стадион ще се радва".