Старши треньорът на Иран Карлош Кейрош заяви, че футболистите на тима са свободни да подкрепят протестите на жените в страната по време на световното първенство в Катар. Единственото условие за играчите е да не нарушават правилата на самия турнир, обясни португалецът.

6 снимки

Според HRANA (Новинарската агенция на активистите за човешките права) до момента 334 души са убити в Иран, а 15 280 други са арестувани през последните два месеца по време на общонационалните протести след убийството на 22-годишната Махса Амини, която бе задържана от моралната полиция в страната. Властите в Иран заявиха, че смъртта на младата жена се дължи на предхождащи заболявания на Амини и обвини чуждестранни сили в подкопаване на националната сигурност и подклаждане на протести. 

Ситуацията бързо премина в национална криза, породена от недоволството на местните хора срещу управляващия вече повече от четири десетилетия религиозен клир.

През септември футболистите на Иран изиграха два приятелски мача, като и за двата излязоха с екипи с покрити национални символи, което се сметна за подкрепа към протестиращите им сънародници, основната част от които са млади жени.

Преди заминаването си за Катар иранските национали се срещнаха с президента Ебрахим Раиси и представители на висшето духовенство в страната, което породи сериозно недоволство срещу тях в социалните мрежи.

"Играчите са свободни да протестират по начина, по който са свободни и футболистите от всяка една друга страна, стига това да е според правилата на световното първенство и в духа на футболната игра", каза Кейрош на пресконференция.

"Смятам, че играчите могат да заявят позицията си и с представянето си на терена, ако в главите им е само желанието за победа и класиране за осминафиналите", добави още португалският наставник.

Световната футболна федерация (ФИФА) по принцип е срещу изявата на всякакви политически и религиозни послания, както и срещу разнородните форми на протест, но в последната година смекчи отношението си, след като често попадаше под прицела на организации, защитаващи човешките права. В последно време ФИФА не санкционира отбори, които сложиха фланелки в подкрепа на спазването на човешките права в Катар.

Кейрош бе запитан дали е горд от факта, че представя страна, в която жените са репресирани, на което португалецът контрира питащия го журналисти каква сума ще му даде, за да отговори на този въпрос.

Според Кейрош целта пред Иран на това световно е излизане от групата, в която са още отборите на Англия, САЩ и Уелс. Първият мач на персите е в понеделник срещу Англия, като при предишните си пет участия на световни първенства те не са успявали да прескочат предварителната фаза.

"Ние искаме да бъдем не само част от историята, но и да сътворим такава. Ако донесем радост и щастие на хората, това означава, че ние сме свършили работата си и това е най-важният въпрос пред мен като национален селекционер", каза Кейрош.

Той смята, че Иран има силите да победи фаворита в групата Англия, но по никакъв начин не трябва да подценява съперника си.

"Не са много отборите, които имат силите да се завърнат в мач срещу Германия, както го направиха те", заяви португалецът.

Англия стигна до равенство 3:3 срещу Германия на "Уембли" през септември в последния си мач от Лигата на нациите, въпреки че изоставаше с 0:2 в началото на втората част.