Полузащитникът Френки де Йонг определи съдийството на четвъртфинала на Нидерландия срещу Аржентина (2:2, 3:4 след дузпи) на Мондиал 2022 като „скандално“, твърдейки, че реферът Антонио Матеу Лаос е бил повлиян от Лионел Меси.

Нидерландия стигна до забележително завръщане от 0:2 до 2:2, за да се стигне до продължения и дузпи. Лаос беше критикуван за представянето си, след като показа 15 жълти картона по време на мача.

Gulliver/GettyImages
44 снимки

Капитанът на Аржентина Меси каза, че Лаос не се е „справил със задачата си“, а бившият му съотборник в Барселона Де Йонг е на мнение, че присъствието на аржентинската звезда на терена е допринесло за това.

„Когато изтече редовното игрово време, всички играчи на Аржентина отидоха при него и оттогава нататък той свиреше само за тях. Обувката на Юриен Тимбер беше изритана, но след това той свири за фаул срещу нас. Люк де Йонг просто печели нормален въздушен двубой и той свири фаул, те ритат топката към нашата скамейка, а той не се интересува. Меси поема топката с ръка, той подминава ситуацията. Беше наистина скандален. Лаос е добър човек, добър съдия. Но този път поведението му беше извън разума. Мисля, че загуби нивото си в продължението. Възможно е величието на Лионел Меси да е оказало влияние върху това. Не е вината на съдията, но се отрази на играта“, заяви Френки де Йонг.

Gulliver/GettyImages
83 снимки

Само Испания, на четири пъти, има повече поражения на дузпи на Световното първенство от Нидерландия, една победа, три загуби, докато Аржентина е надделявала с точните удари на турнира по-често от всеки друг отбор с пет успеха и едно отпадане.

Начинът на поражението на Нидерландия остави Де Йонг шокиран, като полузащитникът разкри, че е бил убеден, че те ще вдигнат трофея:

„Бях убеден, че ще спечелим, когато изравнихме. Вярвах до последно, че ще станем световни шампиони“.