Отборът на Виляреал пропусна да разгроми състава на Байерн Мюнхен в първи четвъртфинален сблъсък от Шампионска лига. „Възпитаниците” на Унай Емери все пак взеха минимална преднина преди реванша на „Алианц Арена”, побеждавайки с 1:0. Единствения гол в мача вкара Арно Данжума още в 8-ата минута на срещата.  

Въпреки че германският гранд бе сочен за солиден фаворит в мача, футболистите на Юлиан Нагелсман разочароваха изиграха един от най-слабите си двубои от началото на кампанията. 


Така безпрецедентният рекорд на Байерн от 22 мача без загуба при гостуване в европейските клубни турнири, падна. Последното поражение на баварците като гост датираше от септември 2017 година, като отстъпиха на Пари Сен Жермен. Любопитното в случая е, че тогава парижани бяха водени от настоящия наставник на „жълтата подводница” – Унай Емери.    

Реваншът между Виляреал и Байерн е след седмица в Мюнхен, а победителят от сблъсъка ще срещне на полуфиналите в турнира победителят от двойката Бенфика – Ливърпул. В първия мача „мърсисайдци” се наложиха с 3:1 в Лисабон.  

Gulliver/GettyImages
38 снимки

Гостите от Байерн започнаха по-настоятелно срещата, опитвайки се да владеят топката в по-големи периоди. Още в 6-ата минута изстрел на Мусиала бе блокиран,а  веднага след това Павар стреля неточно в аут.

Изненадващо резултатът в мача бе открит в 8-ата минута. След нападение отдясно, преминало през Фойт и Ло Селсо, топката стигна в Парехо, който намери Арно Данжума, а нападателят без особени трудности успя да я отклони в мрежата от близка дистанция.

Ранният гол определено разстрои играта на гостите. Играчите на Юлиан Нагелсман действаха доста припряно и трудно стигаха до сериозна близост до вратата на домакините. На няколко пъти футболистите на Байерн пробваха далечни удари, но без особен успех.

В 20-ата минута на срещата Албиол действа безкомпромисно срещу Гнабри на границата на наказателното поле, но реферът Антъни Тейлър прецени, че действията на капитана на домакините са чисти. Малко по-късно Кимих стреля от дистанция фронтално срещу вратата, но крайно неточно. Люка Ернандес също пробва късмета си от дъгата на наказателното поле, но изстрелът му бе повече от разочароващ.

Пет минути преди почивката катастрофата за Байерн можеше да стане пълна. Домакините реализираха втори гол във вратата на Мануел Нойер, за който грешката бе изцяло на вратаря на гостите. За негово щастие обаче, бе отсъдена засада след преглед на ситуацията с ВАР. Коклен бе изведен зад отбраната на гостите отляво, опита да центрира, но пасът му не се получи и вместо това прехвърли Нойер и влетя в мрежата му.

Първата чиста голова възможност за Байерн дойде едва в 49-ата минута на срещата. След многоходова акция, Серж Гнабри получи отляво, финтира защитник на Виляреал и стреля по диагонала. Топката профуча покрай левия страничен стълб, като това Томас Мюлер не успя да засече коженото кълбо на няколко метра пред голлинията.

В 53-ата минута Жерар Морено имаше отлична възможност да увеличи преднината на своя тим. Морено стреля от близо 25 метра по диагонала отдясно, пращайки топката в десния страничен стълб на вратата.  

Само няколко минути по-късно Морено имаше нова възможност да обстрелва вратата, но този път ударът му бе блокиран от Алфонсо Дейвис, а след това негов съотборник изчисти топката далеч от наказателното поле. Появилият се като резерва в 59-ата минута Алфонсо Педраса можеше да се разпише още с първото си докосване до топката, но изстрелът му премина покрай вратата.       

Появилият се като резерва в 59-ата минута Алфонсо Педраса можеше да се разпише още с първото си докосване до топката, но изстрелът му премина покрай вратата.  Малко по-късно Нойер направи комична грешка, след като излезе далеч от своето наказателно поле, но сбърка при паса и подари топката на Жерар Морено. Футболистът на Виляреал веднага се опита да намери опразнената врата, но изстрелът му от близо 40 метра мина на метър от вратата.

Байерн постепенно вдигна оборотите и започна да гледа по-сериозно към вратата на Виляреал и стигна до няколко удара, като най-опасният от тях бе дело на Дейвис, който обаче стреля право в ръцете на вратаря на домакините. Четири минути преди края на редовното време Виляреал организира перфектна контраатака, при която Педраса бе изведен на чиста позиция, но силният му шут с левия крак мина твърде далеч от вратата. В продължението на срещата Кингсли Коман имаше възможност да стреля от воле, но прати топката право в тялото на испанския страж.  

FT ВИЛЯРЕАЛ – БАЙЕРН 1:0

1:0 Данжума 8'

1/4-финал, Шампионска лига, първи мач

Стадион: „Де ла Серамика”, Виляреал

Рефер: Антъни Тейлър, Англия

Виляреал: 13 Рули, 3 Албиол, 4 Пау Торес, 5 Парехо, 6 Капу, 7 Жерар Морено, 8 Фойт, 12 Еступинян, 15 Данжума, 17 Ло Селсо, 19 Коклен

Старши треньор: Унай Емери

Байерн Мюнхен: 1 Нойер, 2 Упамекано, 5 Павар, 6 Кимих, 7 Гнабри, 11 Коман, 19 Дейвис, 21 Ернандес, 25 Мюлер, 42 Мусиала, 9 Левандовски

Старши треньор: Юлиан Нагелсман