Отборът на Словения победи Словакия с 1:0, а Шотландия и Литва направиха 1:1 в срещи от група F на световните квалификации за шампионата през 2018-а година.

Трите точки за словенците ги изведоха на трето място в класирането с 4 точки, колкото има и вторият Шотландия. Начело в тази група е Англия с 6 точки от двете победи, които направи до момента. Литва остана на четвърто място с 2 точки, а Словакия и Малта нямат спечелена точка след първите си срещи в световните квалификации.

Словения доминираше срещу словаците, но успя да отбележи само едно попадение, дело на Рок Кронаветер в 74-ата минута. Бившият футболист на Лудогорец Роман Безяк, който бе титуляр, удари греда през първото полувреме.

Домакините демонстрираха, че ще гонят единствено трите точки още в 4-ата минута, когато Бощян Цезар стреля с глава, но изпрати топката над гредата.

Словаците обаче също поглеждаха към вратата на съперника, като в 16-ата минута Лукас Паушек пропусна страхотна възможност да се разпише, след като не успя да стреля достатъчно силно с глава.

Към края на полувремето и двата тима можеха да излязат с крачка напред. Първо, в 38-ата минута 25-годишния Робърт Мак овладя след добър пас и останал сам срещу вратаря, не успя да преодоее Ян Облак, който спаси мрежата на Словения.

В 45-ата минута бившият играч на Лудогорец Роман Безяк пропиля удобна възможност за словенците, удряйки греда.

След почивката словенците продължиха да търсят попадение, което дойде в 74-ата минута. Йосип Иличич пусна към Рок Кронаветер, който овладя и с чудесен удар реализира за 1:0.

Словакия пък можеше да стигне до изравнителен гол в добавеното време на двубоя, като Ян Джурица застраши вратата на домакините с далечен удар, но топката мина високо над гредата.

В другия късен двубой от групата Шотландия и Литва завършиха при 1:1. Литовците поведоха в 59-ата минута с гол на Фьодор Черних, а Джеймс Макартър изравни в 89-ата минута. За Литва това бе едва трети гол като гост в последните две години.

Още в 3-ата минута домакините имаше добра възможност, но Грант Хенли пропусна целта.

Литовците също застрашиха вратата на съперника, когато в 10-ата минута Викинтас Сливка пробва мерника си, но неточно.

Калъм Патерсън и Робърт Снодграс опитаха изстрели, но не успяха да се разпишат във вратата на гостите, както и Крис Мартин в 25-ата минута. Десетина минути по-късно и Бари Банън бе близо до попадение, но резултатът остана 0:0.

След почивката Мат Ричи стреля по посока вратата на литовците, но неточно, а в 59-ата гостите нанесоха своя удар. Викинтас Сливка намери Фьодор Черних, който не сгреши за 1:0 в полза на Литва.

Домакините се втурнаха да гонят изравнително попадение, като и Мартин, и Снодграс пропуснаха възможности. Чак в 89-ата минута Шотландия все пак стигна до гол чрез Джеймс Макартър, който засече пас от Грант Хенли и реализира с глава от близко разстояние за 1:1, с което донесе ценна точка за Шотландия в световните квалификации.

Класиране:
1. Англия         2 2 0 0 3:0 6 т.

2. Шотландия 2 1 1 0 6:2 4 т.

3. Словения   2 1 1 0 3:2 4 т.

4. Литва           2 0 2 0 3:3 1 т.

5. Словакия    2 0 0 2 0:2 0 т.

6. Малта          2 0 0 2 1:7 0 т.