Националният отбор на Азербайджан продължи с чудесното си начало в световните квалификации за Мондиал 2018. В своята група С момчетата на Роберт Просинечки записаха втора поредна, като надиграха Норвегия с 1:0 у дома. За първи път в историята си азерите съумяха да победат този съперник, който беше спечелил 3 от общо 4-те им сблъсъка.

Резултатът е поредният горчив хап за селекционера на скандинавците Пиер-Матиас Хогмо. Той стартира с 0:3 срещу Германия, а в страната се говореше, че е получил ултиматум за задължителни победи над Азербайджан и Сан Марино, ако не иска да се прости с поста си. Предвид негативния резултат подобна развръзка може да настъпи в близките часове.

Още в 11-ата минута домакините поставиха скандинавците в много тежка позиция. Топката беше центрирана в наказателното поле на норвежците от пряк свободен удар, а защитата пред Руне Ярстайн не се справи много успешно с изчистването. Нападателят Агабала Рамазанов стигна кълбото при ъгъла на наказателното поле и отдясно изпрати хитър пас по трева към точката на дузпата. Там централният защитник Максим Медведев стреля изключително прецизно без подготовка, като изпрати кълбото в долния десен ъгъл – 1:0.

Почти веднага гостите можеха да изравнят. В 14-ата минута Пер Шкелбред центрира от ъглов удар, а Стефан Страндберг беше оставен да стреля с глава от около 7-8 метра. Изстрелът на бранителя беше доста добър, но реакцията на вратаря Камран Агайев беше дори по-класна.

От този миг нататък Норвегия тотално иззе инициативата, докато домакините се задоволяха със спорадични контраатаки, които приключваха много преди достигането на наказателното поле. Вратарят на домакините Агайев започна да показва колебания, като често допускаше дребни грешки при пасовете и намесите си пред голлинията. Така се стигна до 41-ата минута, когато Андре Хеланд не бе много далеч да го изненада директно от ъглов удар. Крилото на гостите опита да центрира с левия крак, като фалцира топката дотолкова, че тя прехвърли тръгналия напред вратар и срещна напречната греда.

Минутка по-късно Хеланд получи пространство отдясно и центрира много добре към другия край на наказателното поле, където намери включилия се в атака ляв бранител Хайтам Алеесами. Последният стреля силно с глава право в ръцете на Агайев.

Стражът на азерите се намеси решително малко преди изтичането на първото полувреме. Тогава отново Алеесами застраши вратата му с шут от дъгата, а Агайев боксира покрай левия си стълб.

Второто полувреме също премина под надмощието на норвежците. В 54-ата минута Хеланд проби добре отдясно, влезе в наказателното поле и центрира отлично към Адама Диоманде. Футболистът на Хъл Сити шутира от воле от около 7 метра, но отправи шута право в Агайев, който с известно колебание улови.

Гостите продължиха да натискат на Олимпийския стадион в Баку, ала от минута на минута атаките им ставаха все по-беззъби. Крайните защитници продължиха да бъдат много активни във фаза атака, но нападателите на Норвегия бяха големите длъжници. Джошуа Кинг бе сменен рано-рано, докато Диоманде до края остана незабележим.

В последния четвърт час на мача скандинавците като че отпаднаха и физически, а Азербайджан започна все по-често да прави контраатаки. Те обаче не целяха толкова вкарването на втори гол, колкото отдалечаването на топката от собственото наказателно поле.

Един от последните шансове за норвежците дойде в 81-ата минута, когато Страндберг пак опита късмета си след поредно центриране от ъглов удар. Защитникът съумя да отправи точен изстрел с глава от десетина метра, но без да задтрудни кой знае колко Агайев.

Отново Страндберг се доказа като най-опасния при статичните положения за Норвегия. Централният защитник можеше да спаси тима си от поражение в първата минута от продължението, когато се пребори за центриране от корнер. Той стреля много коварно с глава, а Агайев застина пред голлинията. Топката обаче прелетя на сантиметри в аут покрай левия стълб.

По този начин азерите остават начело в класирането с 6 точки от първите си два мача. Норвегия пък е твърдо последен без дори точка в актива си и голова разлика 0:4.