Бившият шеф на Световната Антидопингова Агенция (WADA) Ричард Паунд, който в момента е член на Международния олимпийски комитет (МОК), постави на нокти Русия.

Паунд обяви в интервю за RSport.ru, че Мондиал 2018, който трябва да се проведе именно на руска територия, може да бъде преместен, ако скандалите с допингирани руски спортисти продължи.

В понеделник ръководителите на 19 национални антидопингови агенции излязоха с искане Русия да бъде отстранена от участие във всички международни състезания, както и да бъдат отнети домакинствата на различни спортни състезания заради допинг-скандала, който се разразява вече трета година.

Паунд обяви, че ако наистина голям брой държави откажат участие на Световното първенство по футбол след година и половина, то ФИФА ще се принуди да премести турнира в друга държава.

"Не е изключено, ако някои държави просто откажат участие в шампионата, тъй като той е в Русия, заради антидопинговата история, това да доведе до отнемането на правото на Русия да огранизира турнира," заяви Паунд. "Но това ще е решение на ФИФА, няма как друг да го реши."