Днешната дата 29 юни е може би най-важната за най-великата футболна нация в историята - Бразилия. Защото именно на 29 юни 1958 година започва легендата за феноменалните "кариоки".

До този момент Бразилия винаги е считана за една от големите сили в играта, но все още е далеч от държави като Италия, Уругвай и Германия. Особено болезнен пък е споменът от 1950 година, когато на домашния си Мондиал Бразилия губи финала от Уругвай с 1:2, довеждайки дори до смъртни случаи по трибуните на "Маракана".

8 години по-късно Бразилия пристига на Швеция все още обременена, но в ролята на фаворит.

И този път не разочарова, омагьосвайки света със своята "красива игра". Звезда на турнира е един 17-годишен хлапак, който години по-късно ще бъде обявен за Краля на футбола - Едсон Арондес до Насименто или по-известен като Пеле.

През 1958 година Пеле не се появява в игра до третия мач в групите, когато асистира за гол на Вава срещу СССР. Неговото първо попадение идва на четвъртфиналите срещу Уелс и всъщност носи победата с 1:0.

В полуфинала срещу Франция шоуто бе изцяло за Пеле, който смая "Росунда" с 3 гола за успеха с 5:2.

Във финала съперник е домакинът Швеция, който е детронирал шампиона Западна Германия с 3:1 в другия полуфинал.

"Тре крунур" обаче не е в състояние да спре техничните бразилци. Резултатът отново е 5:2 като Вава и Пеле реализират по два гола, а един добавя Загало.

В последствие Бразилия печели Световното първенство и през 1962 и 1970, което дава право на "кариоките" да са първите, които получават оригиналната купа "Жул Риме" като носител на три световни титли.

Бразилия спечели Мондиала и през 1994 и 2002 година, а с петте си титли на планетата е абсолютният рекордьор по този показател.