Играчите, срещали се очи в очи с едни от най-големите имена в световния футбол не са много. Един българин обаче е имал честта, да разговаря, да бъде изпитан и да получи ценен урок от Сър Алекс Фъргюсън. Става дума за младия български вратар Димитър Евтимов. Днес стражът има договор с Нотингам Форест, а преди това е преминал и пробен период в Манчестър Юнайтед.

Митко, както го наричат най-близките му, е висок 1,92 метра и тежи 84 кг. Роден е на 7 септември 1993 година. От Шумен е, откъдето е започнал и своята футболна кариера. Фен е на ЦСКА и не е бил одобрен в Левски. Както самият той казва “за добро”. След това става възпитаник на футболната академия “Христо Стоичков” в Етрополе, откъдето се отваря и пътят му за Острова.

Куражлия е, поне така изглежда на пръв поглед. Не всеки млад футболист би се осмелил да каже: “Преминах проби в Левски, като там прецениха, че съм некадърен футболист. И ми показаха пътя към Етрополе. И се радвам, че останах там, а не в Левски. Аз съм от ЦСКА от малък. Не искам да го коментирам този въпрос, но човекът, който не ме одобри, ми показа пътя към Етрополе, благодаря му.” А той го направи още при първата си пресконференция пред медиите.

“Трансферът се осъществи на 16 април в Нотингам, бях заедно с моя мениджър Петьо Костадинов и с изпълнителния директор на Чавдар Етрополе Димитър Хаджиев. Споразумяхме се за две години”, сподели пред медиите Димитър Евтимов.

“Знам какво ме очаква там, защото преди това бях на проби там. Запознах се с треньорите, които са много приятелски настроени, заедно и със съотборниците си, те доста бързо осъществиха контакт с мен. Да, има притеснения, защото сменям държавата с друга, но се надявам да успея. Амбициите ми засега са да се наложа в Нотингам Форест, надявам се след време вече да отида в някой от по-големите грандове в Европа”, добави още младият вратар.

Българският страж вече се е докоснал до най-големия футбол. Преди време Митко е преминал пробен период и в Манчестър Юнайтед, където се е запознал с един от своите идоли - действащия вратар Едвин ван дер Саар. Разбира се, срещата със Сър Алекс Фъргюсън е била незабравима, заради чепатия характер на специалиста. И не само…

“Според мен пробите там преминаха много добре. В началото имаше малко притеснение, защото се запознах и със Сър Алекс Фъргюсън, с Бербатов, който наистина много ми помогна. Тренирах с вратарите на първия отбор. Фъргюсън искаше да знае какви са моите знания на тема футбол, изпита ме на много неща и остана много доволен, както и от английския ми”, разказа българският страж.

И, разбира се, се справи и с поредното предизвикателство, отговори и на нашия изпит, без да се замисля: “Вратата е с размери 2,44 на 7,32 метра.”

“Веднага след трансфера Христо Стоичков ми се обади и ми каза “да не ти пораснат ушичките, още нищо не си направил” С, което е много прав. Каза ми да не забравям откъде съм тръгнал.