Тази реплика, всъщност вариантът “The King Has Left The Building” е използвана стотици пъти в края на всеки от концертите на Краля Елвис Пресли. Ако приемем, въпреки леко напудреното сравнение, че именно Бербатов е Краля на българския футбол за последните дузина години, то спокойно можем да обявим тържествено, че той вече напусна Острова! Мястото, където живя и игра футбол достатъчно дълго време, за да го приемем за цяла ера в неговата кариера.

От 1 юли 2006 година, когато Митко официално премина в Тотнъм мина много, много време. Дори сайтът Gong.bg, който днес празнува 7-я си рожден ден не бе още създаден. А това, че имаме рожден ден буквално часове след този на Бербо е просто плод на случайно стечение на обстоятелствата. Не е търсен ефект!

Връщайки се към престоя му в Англия винаги ще останат паметни годините в Юнайтед. И тук да припомня пак факта за голмайсторския приз на Премиършип, тъй като някои все още могат да имат проблеми със сравнението „Крал”. Много фенове на ЦСКА, аз включително, още се намръщваме като се сетим за онзи прословут пропуск на Митко в дербито срещу Левски на Герена. Както и повторението срещу МТК пак в последните минути. Но от мръщенето до признанието има огромна разлика. И никой ни би могъл да отнеме на Бербатов постигнатото. Точно поради това, той и никой друг е Футболния крал на България за 21 век. Засега!

Леко разочарование настъпи преди година и половина, когато той предпочете посредствения Фулъм пред възможността да гони титла в Италия с Ювентус. Заговори се пак за мекия му характер. Дори не ние, тези които помним пропуска на Герена, онези, нашите колеги на Острова си го казваха ежеседмично. Още малко и почти нямаше да остане нищо от блясъка в неговата кариера. Фулъм бе грешка. Тръгването дори закъсня. И се започна – Арсенал, Тотнъм, някъде из Турция, другаде. Бербатов и Данчев избраха Монако. Или може би Монако ги избра тях. В нужда или не, няма никакво значение. Монегаските бяха бързи с предложението и преговорите. Преминаването в Франция може и да е още една крачка назад в сравнявайки нивото и качеството на двете първенства, Лига 1 и Премиършип, но определено е грамадна крачка напред в развитието на нападателя. Най-сетне Бербатов отново е в тим който се бори за първото място. Това е най-важното, този факт надвива всички други обстоятелства. Тук вече отново головете му ще имат смисъл. Както би казал келнера в изискан ресторант, когато си поръчате едно от най-скъпите бутилки червено вино: „Браво сър, перфектен избор!” Браво Бербо, Монако е чудесен избор!

Пък и какво по-логично продължение от това, след като Краля напуска Острова, да бъде посрещнат със следното: „Добре дошъл в Княжеството!”. И успех!