Постепенно футболът се завръща по европейските терени и топката вече се заиграва с тревната настилка на стадионите. Но трибуните остават празни...за момента. Нещата обаче се развиват бързо и може да се стигне до добър сценарий през есента или по-точно през новия сезон.

В Ла Лига вече разкриха, че кампания 2020/21 ще стартира на 12 септември и много гласове в Испания споделиха, че тогава може да бъдат допуснати фенове по трибуните.

Илюзия или сигурност, реалността е, че еволюцията на пандемията в Испания и Европа кани най-големите песимисти да станат оптимисти, а плановете за новия сезон обмислят възможността стадионите да започнат да се пълнят. Но това винаги ще става след одобрението на Министерството на здравеопазването.

Според вестник „Ел Паис“ ще има три етапа на постепенното връщане на публиката. Първият ще настъпи с началото на сезона. От септември ще може да се изпълни 30% от капацитета на стадионите, а през ноември да нарасне до 50%. Третият и финален етап ще настъпи през януари, когато се цели на трибуните да има 100%. Всичко, разбира се, зависи от благоприятното развитие на вируса през този период.

Испания не е единствената страна, която обмисля подобен вариант. В Англия също са убедени в постепенното връщане на феновете по трибуните. Унгария позовли на привържениците да присъстват на спортни събития, но при строги мерки за сигурност. Същото е и в съседна Сърбия, където от 1 юни ще може да има фенове по трибуните, но на поне метър един от друг. В Русия ще заложат на 10% присъствие на стадионите в началото на рестарта.

В момента всичко отговаря на оценките и прогнозите, на умерен оптимизъм и дълго очакване, но постепенно нормалността във футбола и спорта ще се завърне.