Отборите на Валенсия и Барселона не успяха да излъчат победител в дербито между двата тима от 17-ия кръг на Ла Лига. Срещата на стадион „Местая” завърши при резултат 1:1, а головете паднаха през втората част и бяха дело на Жоао Феликс и Уго Гийямон.

Със спечелената точка Барселона събра актив от 35 и заема третото място във временното класиране, докато съставът на Валенсия е десети с 20.

Gulliver/GettyImages
16 снимки

Домакините от Валенсия започнаха силно срещата и още в първите секунди на двубоя имаха възможност да открият резултата.  След бързо изпълнение на тъч,  Яремчук се оказа непокрит в наказателното поле на Барса, овладя и веднага стреля с десния крак. Иняки Пеня реагира много добре и успя да избие в първи корнер.

В 10-ата минута Барселона също стигна до много добра ситуация. Роберт Левандовски се измъкна от засадата, получавайки пас зад отбраната на домакините . Нападателят обаче не успя да обработи добре топката и да отправи силен удар, пращайки топката покрай вратата.

Малко след четвърт час игра Валенсия отново стигна добра възможност пред противниковата врата. След центриране то корнер, Левандовски успя да изчисти топката с глава, но след това последва ново центриране в пеналтерията на домакините. Москера успя да играе с коженото кълбо и да го насочи към вратата, но Пеня бе на мястото си и спаси и без това слабия удар.

В ответната атака Левандовски отправи много коварен удар от дистанция, но стражът на Валенсия се справи, избивайки топката.

В 28-ата минута дойде и един от най-красивите моменти. След добра атака на Барса отдясно, топката бе центрирана на противоположния фланг, където Роберт Левандовски стреля с ножичен удар, но грузинският страж на Валенсия се намеси авторитетно и предотврати сигурен гол.

Втората част започна отлично за гостите от Барселона, които успяха да открият резултата в 55-ата минута. Френки Де Йонг изведе по отличен начин Рафиня в наказателното поле, той напредна няколко метра и пусна успореден на голлинията пас към Жоао Феликс. Португалецът се оказа абсолютно сам и на празна врата не срещна никакви проблеми да прати топката в мрежата. Нападателят на Барселона не се зарадва изобщо след отбелязаното попадение, мислейки, че е бил в засада. Ситуацията обаче бе съвсем редовна и така Барселона взе минимална преднина.

Отборът на Валенсия отговори подобаващо на предизвикателството. „Прилепите” възстановиха статуквото на терена с прекрасен гол на Уго Гийямон в 70-ата минута. След продължително нападение за домакините топката попадна в Гийямон на границата на наказателното поле и отправи изключително техничен удар в горния ляв ъгъл на вратата за 1:1.

В минутите до края и двата тима имаха добри възможности да вземат победата, но нов гол така и не падна.

FT ВАЛЕНСИЯ – БАРСЕЛОНА 1:1

0:1 Феликс 55', 1:1 Гийямон 70'

Валенсия: 25 Мамардашвили, 12 Корея, 3 Москера, 4 Диакаби, 21 Васкес, 23 Перес, 6 Гийямон, 18 Пепелу, 16 Диаго Лопес, 17 Яремчук, 9 Хуго Дуро

Старши треньор: Рубен Бараха

Барселона: 13 Пеня, 2 Кансело, 23 Кунде, 4 Араухо, 3 Балде, 21 Де Йонг, 22 Гюндоган, 8 Педри, 11 Рафиня, 14 Жоао Феликс, 9 Левандовски

Старши треньор: Шави Ернандес