В сряда, 1 октомври, германският футболен треньор Юрген Клоп беше удостоен с Федералния орден "За заслуги" от президента на страната Франк-Валтер Щайнмайер на церемония в двореца Белвю в Берлин.

Той бе сред 28-те отличени, които бяха признати за "изключителен принос към ценностите на демокрацията".

"Защо аз? И за какво?", попита Клоп, добавяйки, че се чувства "много смирен" да бъде сред "необикновени хора с необикновени истории".

БГНЕС
8 снимки

Кой е Юрген Клоп?

57-годишният треньор от Щутгарт имаше по-скромна кариера като играч, но веднага след като се оттегли от футболните терени, се присъедини към треньорския екип на своя клуб Майнц. Там бързо стана ясно, че кариерата му като треньор има по-голям потенциал от тази като футболист.

През 2004 г. Клоп изведе Майнц до промоция в германската Бундеслига за първи път в историята на клуба. След това той се присъедини към Борусия Дортмунд, където спечели два поредни шампионски титли в Бундеслигата през 2010 и 2011 г.

Най-скоро Клоп прекара девет години с Ливърпул в Английската Висша лига, където донесе на града първа шампионска титла след повече от четвърт век, както и Шампионската лига през 2019 г. Той се оттегли в края на миналия сезон, заявявайки, че се нуждае от почивка. Както в Дортмунд, така и в Ливърпул, Клоп ръководи клубове с ясно изразени работнически корени и стана влиятелен, макар и понякога неохотен, коментатор по различни политически въпроси.

Образец за мнозина" и "изключителен" посланик

Водещата на германския телевизионен канал Tagesschau, Сузане Даубнер, модерира събитието, представяйки Клоп като носител на наградата, отбелязвайки, че бившият треньор е "станал голям образец за мнозина и изключителен футболен посланик, далеч отвъд света на спорта."

Той беше отличен за помощта си към младежите в неравностойно положение и за застъпничеството си за толерантност и солидарност.

Понякога наричан "най-популярният германец във Великобритания" като носител на наградата "Германски футболен посланик" за 2019 г. и първият носител на наградата за германо-британско приятелство през 2021 г., Клоп също бе признат за подобряване на имиджа на Германия в чужбина.

Gulliver/GettyImages
50 снимки

На въпрос от DW за неговото мнение по последните политически събития в Германия, като успехите на крайнодясната партия AfD в три източни провинции този месец, Клоп отказа да коментира.

"Не съм човекът и това не е събитието, на което да говоря за това," каза той. "Защото смятам, че това е твърде сериозно."

Вместо това, той се фокусира върху своето десетилетие във Великобритания и приноса, който е могъл да направи там.

"Бях отличен за ролята, която изиграх в отношенията между Германия и Англия. Особено за начина, по който хората в Англия възприемат германците. През последните девет години направихме това заедно с моето семейство – показахме, че германците също са доста добри хора," сподели Клоп. "И обратното също е вярно, защото когато пристигнах в Англия през 2015/2016 г., настъпи Брекзит, и бях наистина щастлив да видя какви всъщност са повечето британци – наистина добри хора."

Без планове за работа с националния отбор на Германия засега

В момента Клоп е в неопределена почивка от треньорската работа, но не е изключил завръщане в спорта. През годините той беше разглеждан в Германия като потенциален бъдещ селекционер на националния отбор. Въпреки това, той омаловажи тези спекулации, като похвали работата на 37-годишния Юлиан Нагелсман с отбора.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

"Всички се надяват, че Юлиан Нагелсман ще продължи много, много по-дълго от 2026 г.," заяви Клоп, позовавайки се на крайния срок на договора на Нагелсман. Федералният президент Щайнмайер домакинства общо 28 отличени във вторник, които получиха различни граждански награди за своя ангажимент към демокрацията чрез наука, бизнес, изкуство или спорт.

Той нарече събитието "празник преди празника," имайки предвид предстоящия Ден на германското единство на 3 октомври.