Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт говори на брифинга преди мача на „трите лъва” срещу родния национален футболен отбор. Наставникът призна по темата за расизма, че очаква в понеделник вечер да се говори само за футбол по време на мача между двата тима. Всички коментари пък са били продиктувани от факта, че гостуването на Черна гора е било много тежко за футболистите, след като точно тогава Рахийм Стърлинг бе нападан с маймунски звуци.

Специалистът призна, че очаква много тежък мач срещу националния на България и фокусът е голям след издънката срещу Чехия по-рано през седмицата.

„Чака ни изключително важен и тежък мач. Подготвихме се здраво, за да реагираме след загубата от Чехия.Играхме преди 20 години срещу България, а тогава беше много тежък мач. Ще трябва да се потрудим доста, за да вземем точките срещу България.

„Може би всичките сме фокусирани върху следващото лято. Но ние трябва да сме сигурни, че ще се класираме и да се представим по начин, който е добър. Представянето срещу Чехия бе слабо и играчите знаят, че играха на ниво. Загубите са част от играта”, коментира Саутгейт.

„Всеки един играч е готов. Дани Роуз само има проблеми и не пътува с нас, отпадайки от групата, но всички други са добре. Същото важи и за Деклан Райс.

„Анализираме всички аспекти от играта си и се фокусираме върху неточностите си. Тренираме здраво. Променяйки схемата, еволюираме като състав и не може да има успех, ако няма промени”, призна Саутгейт на въпрос дали има проблеми в защитата за Англия.

„В Прага казах, че сме гости в друга държава, но ние самите имаме проблеми на местно ниво. Истината е, че трябваше да подготвим футболистите за това, което стана в Черна гора. Имаме пълно доверие на властите и ми се иска всеки утре да говори за футбол”, призна за расизма Саутгейт.

„Трябва да се класираме на голямо първенство, за да се реши дали сме голям отбор. Направихме силен Мондиал и добре играхме в Лигата на нациите. За да сме сред най-добрите, трябва да подобряваме различни аспекти от играта си. Когато освободиш даден игра, какво прави си е негова работа. Това, което научи Мадисън е, че щом си в националния отбор, то трябва да имаш голяма отговорност. Видяхме снимките в казиното, но според мен той си научи урока”, каза Саутгейт.