Още един сигурен участник на Евро 2020 има след неделната вечер. Това е отборът на Русия, който спука от бой Кипър насред Острова на Афродита и намери място сред 24-те най-силни отбора на Стария континент.

"Сборная" буквално се подигра със съперника, който беше и пряк конкурент за второто място в групата. Момчетата на селекционера Станислав Черчесов направиха за смях кипърците с 5:0 пред собствената им публика и след Белгия се класират също от Група I.

Денис Черишев беше безспорният Играч на мача, като се отчете с два гола и две асистенции. Артьом Дзюба вкара един гол и се отличи с други две завършващи подавания. Магомед Оздоев и Александър Головин оформиха погрома за домакините, които играха повече от час с човек по-малко след червения картон на Константинос Лаифис за много груб фаул в 28-та минута.

Руснаците налитаха като оси от самото начало на двубоя. Георги Джикия и Алексей Йонов направиха огромни пропуски в самото начало, преди Черишев да открие голеадата в 9-та минута. Тогава той нахлу в половината на съперника, стигна почти до вратата и от малък ъгъл заби топката под гредата за 1:0.

Гостите бяха неудържими и не спираха да атакуват. Това доведе и до втори гол в тяхна полза в 23-та минута. Тогава Черишев догони една зле изчистена топка до аутлинията и подаде към Магомед Оздоев във вратарското поле, за когото беше лесно да удвои.

Всичко за Кипър свърши в 28-та минута, когато Константинос Лаифис си изпроси червен картон с много грубо влизане в краката на противник и съвсем заслужено беше изгонен. Това не трогна руснаците, които продължаваха да плетат комбинации, но и да пропускат с лека ръка. Алексей Йонов, Александър Головин и Денис Черишев изпуснаха 100-процентови положения до почивката и тя дойде при 2:0 за гостите.

"Сборная" продължи да изпуска с лека ръка чисти ситуации и след подновяването на играта, като Головин, Илзат Ахметов и Алексей Йонов на два пъти не можаха да завършат страхотни ситуации. Определено още до 75-та минута резултатът можеше да е поне 10:0 в полза на Русия.

Но тази вдъхновена игра на руснаците нямаше как да не доведе до погром за Кипър, чийто отбор изглеждаше като случайна сбирщина в този мач. В 79-та минута Денис Черишев асистира великолепно от фланга и качи топката на главата на Артьом Дзюба, който този път не пропусна - 3:0.

После Дзюба направи и пропуск, а в 88-та минута гол на Черишев беше отменен заради засада. Но яростта на руснаците се отплати с нови голове в самия край. В 89-та минута Дзюба намери на голова позиция Александър Головин и той не пропусна за 4:0.

Черишев пък увенча страхотната си игра в този мач с втори гол в 92-та минута, завършвайки прекрасно подаване с хубав изстрел в долния десен ъгъл на вратата и оформяйки крайното 5:0 за "сборная". Така момчетата на Черчесов са недостижими на втората позиция с 21 точки и вече с Белгия им остава само спора за лидерската позиция, но той е само за престиж. Кипър е трети с 10 точки.