Англия стана вторият финалист, който се класира за последния мач на UEFA EURO 2020, където ще спори с Италия. Италианците елиминираха след дузпи Испания в драматичен мач на "Уембли", а ден по-късно се утвърди класирането на британците.

От наказателен удар пък дойде успеха за „трите лъва” срещу Дания, след като Хари Кейн се разписа в продълженията, за да класира своите напред. Именно тази дузпа породи милиони мнения сред футболните хора по света, след като Рахийм Стърлинг бе фаулиран според рефера Дани Макели от Йоаким Меле в края на първото продължения в Лондон.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Ситуацията бе преразгледана чрез VAR, а нидерландският рефер потвърди решението си след съветване в своята слушалка, но това не утвърди правотата на арбитъра в тази ситуация, като дузпата определено бе твърде пресилена. Особено крайни са твърденията в Италия, като именно „скуадра адзура” ще е опонентът на Англия, но явно на Ботуша бързо забравиха симулацията на Чиро Имобиле срещу Белгия, след която падна гола за италианците, а нападателят набързо притича да се радва със своите съотборници. Пък и в крайна сметка винаги има победители и победени, както и ощетени и поощрени...

Ще приложим няколко исторически футболни събития срещу Англия на Европейски и Световни първенства:

Божията ръка

Преди 35 години великият Диего Армандо Марадона вкарва две попадения в три минути срещу Англия, носейки победата на Аржентина с 2:1, за да класира „албиселесте” за полуфиналите в Мексико. И двата гола ще останат завинаги в съзнанието на футболните фенове, но първият е с особено значение.

Диего бележи в 51-ата минута, след като „надскача” Питър Шилтън, пращайки топката с „божията ръка” във вратата на Англия. Реферът Бенасюр отсъжда попадение, а същото прави и втория асистент съдия – българинът Богдан Дочев, след което Аржентина изравнява и в последствие става световен шампион.

Изгонването на Дейвид Бекъм срещу Аржентина

Мондиал 1998 е чакан с нетърпение от островитяните, които биват наказана от собствената си неспособност да реализират дузпи, след като на UEFA EURO 2020 тимът отпада на полуфиналите у дома от Германия. Две години по-късно крайната спирка на англичаните е осминафиналите във Франция. Отново Аржентина.

За допълнителен ужас англичаните отпадат на дузпи, след като в редовното време мачът завършва 2:2. Габриел Батистута извежда „албиселесте” от дузпа в шестата минута, а Алън Шиърър също от наказателен удар изравнява в десетата, a шест по-късно тогава младият талант Майкъл Оуен преминава като на парад през аржентинската отбрана и реализира втори гол за Англия. Хавиер Санети пък изравнява резултата в края на първата част, както свършва мача след редовно време и продължения.

Особено впечатление прави ситуацията в 50-ата минута, когато реферът Ким Милтон Нилсен от Дания изгонва Дейвид Бекъм. Тогавашната звезда на Манчестър Юнайтед бива фаулиран в гръб от Диего Симеоне и пада на земята. Симеоне тръгва да говори на Бекъм, докато англичанинът си вдига десният крак, а капитанът на Аржентина вече върви назад и пада.

Това явно дава достатъчен повод на рефера от Дания да изгони Бекъм, а британците отново губят на дузпи.

Мондиал 2006: Червеният картон на Рууни срещу Португалия

По време на четвъртфиналния мач от Мондиал 2006 Уейн Рууни в единоборство настъпва Рикардо Карвальо, който преди това фаулира, държейки с ръце нападателя на Манчестър Юнайтед. Карвальо се свлича на терена, а Рууни го настъпва. Решението на рефера Хорасио Елисондо  е директен червен картон за Рууни, което е изключително дискусионно в тази ситуация, а няма как да се забрави и намигването от Кристиано Роналдо към съотборник след случилото се.

Мондиал 2010 – Голът на Лампард

Англия среща Германия на 1/8-финалите на Мондиал 2010 в Южна Африка. Мирослав Клозе дава преднина на Маншафта с гол в 20-ата минута, а Лукас Подолски удвоява актива на Бундестима 12 по-късно.

Матю Ъпсън връща един гол за „трите лъва” в 37-ата минута, което дава импулс на англичаните, които минута по-късно вкарват втори гол чрез Франк Лампард. Халфът на Челси отправя изящен удар към вратата на Мануел Нойер. Германският страж няма какво да направи, а топката се удря в напречната му греда, пада метър зад голлинията и Лампард започва да се радва.

Е, това обаче не се оказва достатъчно за уругвайската реферска бригада да зачете изравнителния гол на англичаните, а германците в крайна сметка триумфират с 4:1…

Финалният мач може да го наблюдавате на 11-и юли oт 22,00 часа на живо в сайта Gong.bg, както и по каналите NOVA и DIEMA SPORT 3.