Време е за големия финал на UEFA EURO 2020! В 22:00 часа на митичния „Уембли“ един срещу друг излизат Италия и Англия в спор за трофея. Двубоят ще бъде предаван пряко по NOVA и DIEMA SPORT 3, а на сайта Gong.bg ще може да гледате двубоя на живо и да прочетете всички най-интересно от срещата.

Италия Англия

източник: Sofascore.com

Еуфорията в Англия и в частност Лондон е голяма сред англичаните. Те мечтаят на първи трофей от Европейско първенство. Най-близо до момента бяха на Евро 1996, когато отново на местна почва бяха спрени от Германия след изпълнение на дузпи, а в грешник за „Трите лъва“ се превърна националния селекционер Гарет Саутгейт. Сега именно той може да донесе трофея на Англия. До финалния сблъсък англичаните стигнаха след елиминирането на Германия, Украйна и Дания.

От своя страна Скуадра Адзура чака дълго време да вдигне купата след финалния мач. За последно Италия триумфира на Европейско първенство през 1968 година, когато на финала побеждава Югославия. „Адзурите“ останаха разочаровани през 2000 и 2012 година, когато във финалните двубои загубиха от Франция и Испания. Селекцията на Роберто Манчини спечели сърцата на неутралния зрител с атрактивната си игра и до финалния сблъсък последователно отстрани Австрия, Белгия и Испания.

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт до последно ще се надява, че ще може да използва младата звезда на Манчестър Сити Фил Фодън, който пропусна последната тренировка на тима. „Трите лъва“ получиха и подкрепа от кралица Елизабет II, която в навечерието на финала пожела успеха на отбора. "Доволни сме от наследството, което имаме, но сега искаме да спечелим трофея. Играчите са готови, наясно са с всичко около тактиката и гледаме напред към мача. Подготовката бе нормална, както винаги в такава фаза на турнир - трябва да запазиш своето постоянство“, заяви Саутгейт преди двубоя .

От своя страна Роберто Манчини няма да може да използва направилият силен турнир Леонардо Спинацола. Крайният бранител получи тежка травма по време на четвъртфинала срещу Белгия, когато скъса ахилесово сухожилие. "Трябва да играем нашата си игра. Мисля, че ни очаква страхотен мач. Трибуните ще бъдат пълни и това е чудесна новина за футболните любители навсякъде по света. Трябва да запазим спокойствие и да бъдем концентрирани. Остават ни още 90 минути, едно последно усилие, преди да излезем във ваканция и трябва да ги изиграем на 100 процента. Искам момчетата да се забавляват на терена и да играят с настроение", коментира Манчини. 

Кой ще надделе? Прагматичният стил на Англия или красотата и атакуващия стил на Италия? Ще разберем тази вечер!