Уелс… голф… Мадрид! В този ред. Фразата, която официално отписа Гарет Бейл от любимците из трибуните на „Сантиаго Бернабеу”. И вероятно го прати в Лондон, за да се завърне в Тотнъм. Макар и на нов стадион, но с добре позната емблема на гърдите. Мнозина определиха сезона му под наем при „шпорите” като провал. Но дали са прави? Голове в 4 турнира, включително 11 във Висшата лига и попадение на всеки 84 минути в най-силното първенство в света. Звучи ли ви това като провал? На Райън Гигс и Роб Пейдж със сигурност не! Защото редът беше ясно задаен от Гарет – Уелс е на първо място! Защото на Евро 2020-та един от най-скъпите футболисти в историята на футбола записа 93-тия си мач с екипа на „драконите” и стегна на лявата си ръка капитанската лента срещу Швейцария. Засега наричаният в Испания „Оръдието” остава с 33 гола за родината, но барутът влевия му крак е зареден и чака искрата, с която да изстреля снаряд към противника. Дали Турция, дали Италия, дали някой в елиминационната фаза… европейско първенство без гол от Гарет Бейл е непознат сценарий.

В дебюта си на подобен форум 31-годишният футболист избродира 3 гола в 6-те мача на Уелс и единствен Свети Антоан Гризман го изпревари по този показател. Чухте правилно! 6 мача! От групата фаза чак до полуфиналите и бронз още при първото участие на страната на Евро финали! Няма съмнение, че точно Гарет заслужи този медал най-много, строго подпомаган от Аарън Рамзи, Хал Робсън-Кану, Джо Алън, Ашли Уилямс и всички останали избраници на Крис Колман.

Началото на Евро 2020-та не беше добро. Нито за Уелс, нито за Бейл. Все пак „драконите” събудиха позаспалата си през първото полувреме сила и полетяха към точката благодарение на мощта във въздуха на Кийфър Муур. А следващият съперник, макар загубил с 0:3 буквално на старта на първенството, няма да бъде лесен – Турция в Баку! Цифрите го показват. Някога струващия 100 млн. Гарет Бейл в момента има пазарна стойност от 18 млн. евро, но въпреки това общия сбор на Уелс по този показател е скромните 173 млн. евро. Ако си мислите, че в епитета „скромен” е включена ирония, изобщо не е така. Островитяните са 20-ти по този показател от общо 24 тима на шампионата.

В тотален разрез с това играчите на Шенол Гюнеш попадат в топ 10 и са оценени близо два по-добре от уелсците – 325 млн. Турците са най-младият отбор на първенството и това е част от обяснението. Но по-малката. По-голямата е, че Гюнеш е селектирал огромен талант.

Проблемите за Уелс не спират дотук. На стадиона в Баку Турция ще играе пред собствена публика. Азери и турци наричат себе си „братя”, а уелската преса спекулира, че привържените на двата отбора ще са в съпоставка 30 хил. към 400. И тук лидерските качества на Бейл отново излязоха напред след думите, че чувството на гост в мача ще вдъхнови отбора. Всъщност точното определение на капитана за отбора довечера бе… „безмилостен”. Точно такъв очакаме да бъде и Гарет. А след попадение да ни покаже запазената си марка – “eleven of hearts”, която му донесе радостта от 10-ки голове и милиони в банковата сметка…