Днес на "Стадио Олимпико“ в Рим, в последния си мач от групата на UEFA EURO 2020 срещу Уелс, италианските национали ще носят черни ленти. Този знак на траур е в памет на иконата на Ювентус и футбола на Апенините - Джампиеро Бониперти. Символът на „бианконерите“ си отиде от този свят в петък на 92-годишна възраст.

Роденият на 4 юли 1928-а година в Баренго Бониперти изкарва цялата си 15-годишна кариера с екипа на "старата госпожа", с който печели пет титли в Серия А и две Купи на страната.

За националния тим митичният нападател има 38 мача с 8 попадения, като участва на две световни първенства - през 1950-а и 1954-а, както и на Олимпийските игри през 1952-ра. Мнозина го смятат за най-великия италиански футболист за всички времена, макар и никога да не е печелил титла от голямо първенство.

В продължение на повече от 40 години бе вечният топреализатор на Ювентус със 182 гола. Бе задминат и на този връх, и като № 1 по мачове за клуба в Серия А (443) от Алесандро дел Пиеро. Але, който бе ритуално провъзгласен от Бониперти за негов наследник стана едноличен лидер на ранглистата на торинския гранд по двубои в италианския елит на 14 февруари 2010-та.

Бил е изпълнителен директор на любимия си клуб, а до последния си дъх - негов почетен президент. Прави и политическа кариера, като влиза в Европарламента.