На UEFA EURO 2020 Италия е не просто футболен отбор. Това е един екип от съмишленици, действащи в пълен синхрон. Те са висшисти, студенти... А бе, направо зубрачи!

Начело на кохортата от образовани футболисти е самият капитан на „скуадра адзура“ Джорджо Киелини, който е доктор по икономика и магистър по бизнес администрация. Завидна образователна степен, извоювана при това от стълба на италианската защита с италианското „10 е lode!“, тоест от пълно по-пълно отличие.

Друг виден зубрач е голмайсторът на „адзурите“ от мача с Уелс Матео Песина. Той върви по пътя на татко си – виден експерт счетоводител. 24-годишният младеж следва икономика в хитовия университет на Милано – „Бокони“. Последна година е. Нещо повече: по време на подготовката за европейското той е взел изпита си по статистика. Но за малко да не се яви на него, тъй като зоркият пазач на висшето школо не искал да го пусне да влезе понеже бил без бадж...

Иначе Матео е завършил класически лицей и обожава латинския – любов, предадена му от неговата баба, която преподава езика на древните римляни.

В отбора на Манчини са още Джакомо Распадори и третият вратар Алекс Мерет. Те следват спортни науки и – по собствените им думи, го правят както за себе си, така и за техните родители, които искали да ги видят на всяка цена висшисти.

Но за вундеркинд на отбора негласно е обявен Федерико Киеза, който е завършил американския колеж във Флоренция и на пресконференцията след мача с Уелс шашна журналистите от Острова с английския си. Нещо повече: той е маниак на тема „физика“, негов идол е американският учен Брайън Грийн. От него се учи как да представя и най-сложните неща на обикновен, разбираем от всички език. Нападателят на Ювентус и на „скуадра адзура“ смята още наесен да се запише да следва физика и да я учи успоредно с футболната кариера.

А иначе за най-върл читател е признат вторият вратар - Салваторе Сиригу, който „гълта“ по няколко книги на седмица и осведомява редовно съотборниците си за хитовете на книжния пазар в Италия.