Предводителят на Англия Гарет Саутгейт коментира избора си на състав за UEFA EURO 2020. По-рано днес бе обявена групата от 26 футболисти, които ще представят националния отбор на европейското първенство. От първоначалния списък от 33 играчи отпаднаха седем футболисти. Саутгейт разкри, че те са получили възможност да си тръгнат от лагера, но са избрали да останат с тима. Един от отпадналите Джеси Лингард дори ще започне титуляр утре в контролата срещу Австрия. 

Един от основните въпроси към селекционера бе за избора му да повика четирима играчи, които играят на позицията десен бек. "Те са сред най-добрите 26 футболисти и затова са в отбора. Ако трябваше, щях да повикам и шест десни бека. Очакват ни потенциални девет мача. Вече имаме проблеми с контузии в групата. Имаме нужда от адаптивност, добри играчи, добри професионалисти. Имаме късмет да имаме опитни и млади играчи на това ниво", заяви Саутгейт. 

"Има нужда от този баланс. Опитните играчи са тези, които знаят как да побеждават и са участвали в турнири. Младите играчи внасят енергия. Не взимаме туристи. Имаме състав, в който всеки един е готов да играе и да допринесе с нещо", допълни той. 

"В момента не можем да гледаме по-напред от груповата фаза. Играем срещу финалиста от световното първенство Хърватия в първия ни мач, имаме дерби с Шотландия, а след това Чехия, който е един от най-добрите отбори в Европа. Има осем или десет отбора, които могат да спечелят турнира. Доказали сме, че можем да победим всеки, когато имаме ден, но трябва да покажем постоянство", коментира още наставникът.

Саутгейт добави, че все още не е ясно кога ще може да разчита на Джордън Хендерсън и Хари Магуйър. Капитанът на Ливърпул не е играл от февруари и наскоро поднови тренировки, а бранителят има травма в глезена и не игра в последните срещи на Манчестър Юнайтед. Селекционерът намекна, че Магуйър е малко вероятно да е готов за първия двубой от груповата фаза.