Националният селекционер на Англия Гарет Саутгейт обмисля да се върне към схемата с четирима защитници, след като в двубоя с Германия заложи на формация с трима централни бранители. „Трите лъва“ са допуснали едва един гол в последните си осем двубоя, в които са играли по този начин.

Подобна схема ще даде възможност за това в халфовата линия да бъде включен един креативен полузащитник, а не да се разчита единствено на дефанзивните Даклан Райс и Калвин Филипс. Предполага се, че Мейсън Маунт ще се завърне в състава, след като цяла седмица трябваше да бъде изолиран и в крайна сметка макар и да бе в групата за мача с Германия, не се появи на терена.

Другият важен фактор, с който Саутгейт ще трябва да се съобразява, са картоните. Хари Магуайър, Деклан Райс, Калвин Филипс и Фил Фодън рискуват да пропуснат полуфинала, ако Англия се класира на него, в случай че бъдат наказани в двубоя с Украйна. Райс и Филипс са много важни за стратегията на Саутгейт, така че селекционерът може да реши да остави поне единият от тях извън стартовия си състав за 1/4-финала. По всяка вероятност това ще означава, че капитанът на Ливърпул Джордан Хендерсън може за първи път да започне като титуляр на UEFA EURO 2020.

„Sky Sports“ твърди, че Магуайър ще запази мястото с в центъра на защитата, въпреки че също има жълт картон.

Саутгейт вече каза, че няма да избере прекалено офанзивен състав, който да зарадва привържениците, а ще продължи с прагматичния подход и отново ще заложи на двама опорни полузащитници.

„Статистиката показва, че в големите мачове защитите често са решаващи. Видяхте го и във финала на Шампионата лига, както и в миналите турнири. Мислим в дълбочина за подобни тактически неща и знаем, че понякога разочароваме привържениците, ако отборът например не играе много нападателно. Ще се опитваме да бъдем отбора, който търпеливо задържа топката. Години наред играх в национален отбор, който губеше топката и след това трябваше да я гоним в жегата. Това беше голям проблем“, заяви Саутгейт.