Англия направи "огромни крачки" в развитието си през последните години и евентуалното достигане до финала на европейското първенство за първи път в историята би представлявало вълнуваща възможност за всички английски национали, заяви мениджърът на "трите лъва" Гарет Саутгейт.

Англия се изправя срещу Дания на "Уембли" в сряда, след като за последно игра на полуфиналите на европейски шампионат през 1996 година на същото място, но отпадна след изпълнение на дузпи срещу Германия. Тогава Гарет Саутгейт пропусна решителната дузпа за англичаните.

Откакто Саутгейт пое поста мениджър на националния отбор, Англия достигна до полуфиналите на Мондиал 2018 и на Лигата на нациите.

"Не става въпрос какво означава това за мен, а за за играчите, целия ни екип и цялата страна", каза Саутгейт пред медиите.

"Нямаме чак толкова бляскава футболна история и тези играчи непрекъснато правят огромни крачки в развитието и преминават граници. Пречупихме много бариери по време на този турнир и имаме още една възможност да го направим утре. Никога не сме били на финал на европейско първенство. Можем да го направим за първи път и това е наистина вълнуващо за всички", добави още специалистът.

Саутгейт подчерта, че променящите се схеми на Дания по време на мача ще бъдат предизвикателство, но вярва, че Англия има интелигентни играчи, които могат да се адаптират към различни системи.

"През последните три години винаги сме били гъвкави в тактическия подход и винаги трябва да се опитваме да изберем правилната настройка за противника. Формацията на Дания се променя по време на мачовете. Те имат опит и се изправят срещу различни схеми и определено знаят как да се противопоставят", добави Саутгейт.